Krav om sikring mot tilbakestrømning har ”alltid” vært der, både i normalreglementet og i forskrift om krav til byggverk, hjemlet i plan- og bygningsloven. Problemet er at reglene ofte blir oversett, både av abonnenter, av rørleggere og av kommunen som bygningsmyndighet. En lang rekke industribedrifter og andre har i løpet av de siste tiårene gjort et utall av ureglementerte koblinger, med liten eller ingen sikkerhet mot tilbakestrømning. Også i Norge har vi en god del eksempler både på at kjemikalier har blitt suget ut pga trykkfall på kommunens nett, og på at bedrifter har pumpet kjemikalier eller urent vann ut på nettet.
Likevel har det stort sett vært lite fokus på dette, kanskje helst fordi det er sjelden noen blir syke av dette. 


Sivilingeniør Fredrik Ording i Asplan Viak AS, Kristiansand.

– Men i løpet av 2007 skjedde det likevel to dramatisk hendelser i våre naboland, forteller sivilingeniør Fredrik Ording i Asplan Viak AS, Kristiansand, til VVS-forum. – I Køge i Danmark ble 250 syke og 8 innlagt på sykehus etter at forbehandlet kloakk strømmet ut på drikkevannsnettet fra distriktets avløpsrenseanlegg. I Nokia i Finland skal hele nærmere 4000 ha blitt syke og over 300 innlagt på sykehus i en tilsvarende sak, etter at noen hadde glemt å stenge en ventil.

Det som har hatt størst betydning for utviklingen i Norge de siste årene er nok standarden som kom i 2001, NS-EN 1717. Den legger lista høyere enn tidligere retningslinjer, dessuten er den oppdatert i forhold til det utstyret som finnes på markedet i dag.

Å iverksette slike krav går ikke av seg selv. Abonnentene, som har det formelle ansvaret, kjenner i de aller fleste tilfeller ikke til regelverket. Foreløpig er kjennskapen til regelverket begrenset også blant rørleggerne. I de bygningene der det er installert nytt utstyr for sikring mot tilbakestrømning, er ofte standardens krav bare er halvveges oppfylt, og en del utstyr er feilmontert. Men dette er noe som vil gå seg til, etter en periode med fokus på problemstillingen og opplæring i bransjen.

Feier for egen dør
Fredrik Ording opplyser at Kristiansand kommune har vedtatt nytt sanitærreglement som blant annet tar opp i seg den nye standarden for sikring mot tilbakestrømning, NS-EN 1717. Dette betyr at industribedrifter og andre næringsabonnenter må gå gjennom sitt interne ledningsnett og kontrollere om de har tilstrekkelig sikring mot tilbakestrømning.
Kristiansand Ingeniørvesen har bestemt seg for å feie for egen dør. De har derfor engasjert Asplan Viak til en gjennomgang av pumpestasjoner og renseanlegg, for å vurdere om sikringen er god nok. Bygninger som håndterer avløpsvann er selvfølgelig blant de med aller størst risiko når det gjelder tilbakestrømning og forurensning av drikkevann.
Ingeniørvesenet har også arrangert en samling for alle rørleggerne i kommunen med informasjon om endringene i reglementet.

En hendelse i Kristiansand for et år siden har satt ekstra fokus på de nye kravene til sikring. En trevarefabrikk tok prosessvann dels fra den kommunale vannforsyningen og dels fra Topdalselva. Etter gjentatte klager fra beboere i området, ble fabrikken inspisert, og det viste seg at den hadde pumpet elvevann ut på kommunens nett via en gammel og defekt tilbakeslagsventil.

Ole Daniel Enersen