Vane tro presenterte Prognosesenteret også i år salgstatistikk for fjoråret og framtidsutsikter for det norske markedet under Varmepumpekonferansen. Fjorårets prognose om at 2014 var bunnen, traff godt: Salget i 2015 økte med 14 %. Luft til luft-varmepumper står for mesteparten av økningen, mens luft til vann og væske til vann-varmepumper endte omtrent på samme nivå som året før. 19 % ble solgt i erstatningsmarkedet.
– Vi har kommet til trendskiftet hvor store volum kommer i modus for utskifting. Det kommer til å vokse, og blir etter hvert større enn nysalg, sier Birkeland, til daglig administrerende direktør i Prognosesenteret.

Mer krevende kunder
Han anslår at erstatningsmarkedet vil krysse salgskurven for nysalg til eksisterende boliger i 2020. De som allerede har varmepumpe, har gjort seg en del erfaringer. De har også et helt annet kunnskapsnivå, og det vil kreve mer av bransjen.
– Jeg tror aktørene vil merke en helt annen type kunde, og profesjonalisering av salg og kundearbeid blir avgjørende. Man kan ikke være en produkt-nærsynt leverandør av kule ting. De som greier kunde- og salgsbiten, vil vinne kampen framover. Produktene kan de; det skulle bare mangle, sier Birkeland. Salg og markedsføring må avspeile hvem varmepumpene går til.

Pugg Enovas støtteordninger!
Prognosesenteret har også spurte bransjeaktørene om hvor de mener det butter i mot; hva som er forklaringen når de ikke lykkes i å selge varmepumper til en kunde. Mye handler om kommunikasjon og kompetanse i møte med kunden, ifølge leverandører, installatører, og forhandlere. Birkeland framhever spesielt kunnskapsnivået om støtteordninger. Ifølge svarene de fikk inn, har nivået blitt lavere. Det gjelder både for kunder og respondentenes eget kunnskapsnivå. 
– Reglene om støtteordninger burde være sengelektyre for alle som jobber med varmepumper: Dere bør kunne reglene ut og inn. Dette er kanskje det viktigste salgsargumentet dere har. Les Enovas støtteordninger, pugg dem, lag quiz om kvelden for å vise at dere kan dem 100 %, understreker Birkeland.

Saken fortsetter under grafen:


Dette tror Prognosesenteret om varmepumpemarkedet fram mot 2020. 

Lite vekst for næring
Næringsbygg utgjør en veldig liten andel av det totale antall solgte enheter, slik bildet viser. 1 % gikk i fjor til nye næringsbygg, 5 % til eksisterende.
– Potensialet er uendelig mye større, så her er det mye å ta av, sier Birkeland. Mens Prognosesenteret forventer omtrent samme nivå på boligbygging som i år – med ca 30.000 enheter, ser de lite som tyder på vekst for næringsbygg.
– Investorer er skeptiske, så det blir lite til nybygg og forretningsbygg, sier analytiker David Lund ut fra makroøkonomiske perspektiver.

Oljekjel en kjempeoppside
Konsekvensene av nye energiregler er nå uklar, og Birkeland synes det er vanskelig å si noe om dette.
– Men dere peker ikke på noen stor grunn til bekymring?
– Nei, egentlig ikke. Selv om vi gjerne skulle sett at de største pumpekategoriene tar en større del av markedet; det er der de gir størst effekt, svarer han. Dessuten er det et stort og vidåpent markedspotensial i forhold til å skifte oljekjel.
– Her ligger det en kjempeoppside. Vi målte dette til å være ca 60.000 enheter, og det har vi ganske god dekning for. La oss si at det er ca 10.000 er skiftet ut, og det er ganske kort tid til 2020. Dette er en gavepakke til bransjen, så det blir spennende å se, mener Birkeland. I fjor gikk ca 2500 varmepumper til å erstatte oljekjel, så teoretisk kan dette firedobles.