Istedenfor at det blir belastningstopper, så tilpasser de elektrisk oppvarmede boligene sine innomhustempraturer etter været og kompletterer sin anvendelse av elektrisitet med alternative ikke eldrevne varmekilder.
Det er blitt hevdet, blant annet i Sverige, at varmepumper kan føre til problemer med elektrisitetsforsyningen på kalde vinterdager. Dette stemmer altså ikke med virkeligheten, skal vi tro undersøkelsen.
Christian Dalstrøm hos Sweco, som har ledet den aktuelle undersøkelsen, sier blant annet dette til www.svenskenergi. nu:
- Det er primært luftvarmepumper, altså pumper som henter sin energi fra utomhusluften ,som teoretisk sett skal kunne forårsake problemer for elektrisitetsforsyningen ettersom deres virkningsgrad minsker mye når det blir riktig kaldt. Mange varmepumper slutter å fungere ved 20 minusgrader. Når dette skjer har man antatt at huseierne istedenfor benytter seg av direkte elektrisitet for å kompensere for bortfallet, men vi finner altså ingen støtte i vår undersøkelse for dette synet.
Huseierne lar ofte innetemperaturen synke til under det nivå som er vanlig eller man bruker andre varmekilder, for eksempel ved eller gass som ikke belaster elsystemet. Det er dette som forklarer at varmepumper ikke er noen effekttyv.
- Det er klart at vi kan få et overbelastningsproblem i de områdene der elnettet allerede er overbelastet, påpeker Christian Dahlstrøm.
Den svenske studien viser at få husholdninger i nabolandet lar seg styre av elprisene.
www.svenskenergi.nu skriver videre at varmepumper er en svært lønnsom investering. - Kjøp en kilowattime og få tre kilowattimer tilbake, skriver nettstedet.