Energi21 har seks innsatsgrupper med bred deltakelse fra industrien, forskningsmiljøer, interesseorganisasjoner og myndigheter. I underkant av 100 representanter fra bransjen er involvert i arbeidet på en aller annen måte.

Arbeidet i "Energi21 – Varmepumpe- og kuldesystemer" har vært gjennomført av en tverrfaglig gruppe med representanter fra produsenter, entreprenører, rådgivere, leverandører, bransjeforening og universitet/forskningsmiljø. Tom Erik Hole fra Buskerud Kulde AS har ledet gruppen.

Arbeidet har blitt organisert gjennom felles arbeidsmøter og dialog mellom møtene. Deltakerne har vært Stein Terje Brekke, Therma Industri AS, Jens Petter Burud, YIT AS, Mats Eriksson, Norsk Teknologi, VKE, Lars Johnson Haua, Controls Norway AS, Tom Erik Hole, Buskerud Kulde AS, Daniel Kristensen, ABK AS, Jørn Stene, COWI AS og NTNU, Institutt for energi- og prosessteknikk, Ole Jørgen Veiby, GK Norge AS og Per G Vemork,. Norsk Teknologi, VKE.

Rapporten beskriver dagens teknologi og marked for varmepumpe- og kuldesystemer, og ser på framtidige behov for forskning, utvikling, demonstrasjon og kompetanseheving i bransjen.

Rapporten er blitt utarbeidet på oppdrag og mandat fra styret i Energi 21. Hovedmålsettingen har vært å konkretisere og handlingsrette anbefalinger gitt i Energi21-strategien fra 2008. Resultatene består i anbefalinger knyttet til mål for forskning/utvikling/demonstrasjon (FoU-D) av teknologi, kompetansehevning samt nødvendige tiltak for måloppnåelse.

Rapporten er i stor grad bransjedrevet, og forankret hos sentrale aktører i norsk varmepumpe- og kuldebransje.

Varmepumper utnytter fornybar energi i form av omgivelsesvarme eller spillvarme til oppvarmings- og kjøleformål i bygninger og industri. Behovet for levert energi til oppvarming reduseres dermed med 50 til 80 % i forhold til oppvarmingssystemer basert på direktevirkende el., olje og gass.

Hvis varmepumper med sjøvann, grunnvann eller fjell som varmekilde helt eller delvis utnytter denne til direkte kjøling (frikjøling, fornybar kjøling) vil dette medvirke til lavere energiforbruk enn ved bruk av kjølemaskiner. Økt bruk av varmepumpesystemer for oppvarming og kjøling av bygninger er derfor helt i tråd med målsettingen i EUs direktiv for bygningers energiytelse (EPBD Directive).

I kombinasjon med fornybar elektrisitet fra vannkraft, vindkraft, biokraftverk, bølgekraft og solceller gir varmepumper 100 % fornybar varme- og kjøleleveranse, og høy systemvirkningsgrad.

Varmepumper som erstatter direkte elektrisk oppvarming reduserer behovet for ny el.produksjon og nye kraftlinjer ettersom el.behovet hos sluttbruker blir redusert. Varmepumper som på sin side erstatter olje- eller gassfyrte kjelanlegg reduserer de totale CO2-utslippene i betydelig grad, selv når elektrisiteten for drift av varmepumpene produseres i termiske kraftverk.

Årlig varmeleveranse fra varmepumper i Norge er estimert til ca. 8 til 9 TWh, noe som representerer 5 til 6 TWh årlig energisparing. Potensialet for ny varmeleveranse fra varmepumper fram mot 2020 er beregnet til 10 til 14 TWh, noe som er i samme størrelsesorden for som for utnyttelse av bioenergi. Varmepumper vil dermed i stor grad kunne bidra til at Norge skal kunne oppfylle kravene som stilles i EUs direktiv for fornybar energi (RES Directive).

Varmepumper representerer i dag en moden og velutviklet teknologi for energieffektiv og miljøvennlig varme- og kjøleproduksjon, men det er viktig med fortsatt forsknings-, utviklings- og demonstrasjonsaktivitet (FoU-D). Dette for å øke effektiviteten og driftssikkerheten, redusere anleggskostnadene og utvikle nye bruksområder. For å oppnå høy energisparing og optimale driftsbetingelser for et varmepumpeanlegg er det imidlertid svært viktig med høy kvalitet for hele varme- og kjølesystemet (totalkvalitet). Norske myndigheter bør derfor for alle fagområder i samråd med relevante bransjeorganisasjoner forbedre dagens regelverk, tilby spesialtilpassede tilskuddsordninger og arbeide for økt kompetansenivå for å legge til rette for at det velges energieffektive og driftssikre anlegg framfor anlegg med lavest investeringskostnad.

Hent hele rapporten, Varmepumpe- og kuldesystemer