I en vanlig enebolig utgjør romoppvarming over halvparten av det totale energiforbruket. Nye boliger har noe lavere energibehov, men varmestyring er også her svært lønnsomt.

- Med et varmestyringssystem kan man regulere eller skru av varmen avhengig av behov, også individuelt i ulike rom eller soner i bestemte tidsrom. I nye boliger bør systemer for varmestyring planlegges tidlig. Har man kontroll på oppvarmingsbehovet har man samtidig kontroll på energibruken, forklarer energirådgiver Stig Allan Stokvik i Enovas Svartjeneste, Enova Svarer.

Blant de enkleste energitiltakene
Varmestyringssystemer er blant de enkleste tiltakene for redusert energibruk. Med et varmestyringssystem, og ved å dele boligen i flere temperatursoner, kan man regulere og skru av varmen etter behov, og temperere ulikt i ulike soner til forskjellige tidspunkter. 

- Å varme opp hele boligen døgnet rundt er både dyrt og unødvendig. Som en tommelfingerregel regner man med redusert energibruk på fem prosent, for hver grad innetemperaturen justeres ned. Ved å dele  boligen inn i flere temperatursoner reduseres normalt energibehovet med mellom 10 og 15 prosent, forklarer Stokvik.

Energibesparelsen er sesongavhengig og varierende i hvert enkelt tilfelle. Tar man i bruk automatiske løsninger for temperatur- og tidsstyring kan energibruken reduseres ytterligere, med opptil 20 prosent. Styringssystemene kan også programmeres slik at de tar hensyn til endringer i utendørs temperatur.

Tilpass etter behov og ønsker
Det finnes flere leverandører av både enkle og mer avanserte systemer for varmestyring. Dette gjør det enkelt å finne en optimal, tilpasset løsning etter behov.

-Det kommer stadig nye, bedre og mer avanserte styringssystemer på markedet. For svært mange vil imidlertid et relativt enkelt system være tilfredsstillende, og en investering som gir god lønnsomhet, understreker Stokvik.

Energibesparelsen avhenger av hva systemet styrer, hvordan det benyttes, samt hvordan energibruken ble styrt i forkant av installeringen. Varmestyring egner seg best i bygg med lett byggkonstruksjon, hvor oppvarmet areal kan deles i flere varmesoner. Relativt likt bruksmønster over tid er også en fordel.

Avanserte systemer
Avanserte styringssystemer kan installeres og tilpasses slik at alt tilknyttet utstyr samhandler optimalt, og programmeres til å styre det meste.

-Ved å velge mer avanserte styringssystemer kan man, i tillegg til redusert energibruk, også oppnå bedre inneklima, økt bokomfort og sikkerhet, og redusere strømforbruket til lys og elektrisk utstyr, sier Stokvik.

Ofte vil ikke avanserte systemer være hensiktsmessig, da enkle systemer dekker både behov og ønsket nivå for styring, men de gir økt rom for avansert energistyring.

Sentrale systemer
Sentrale styringssystemer styres via et kontrollpanel, mobilen eller internett. Endres bruksmønsteret kan systemet raskt omprogrammeres etter behov.

- Sentrale systemer kan blant annet styre varme, lys, ventilasjon, alarmer og solavskjerming. Temperaturen stilles annerledes om dagen og natten, og etter de ulike sonene. Lys slås av eller dimmes automatisk, brannfarlig utstyr som ofte står i standby kobles fra og vannrør kan stenges, om ønskelig. Ved vannlekkasje, innbrudd eller brann kan systemet også slå alarm og varsle både eier og vaktsentral, forklarer Stokvik.

Flere fordeler
Flere forsikringsselskaper gir nå boligeiere forsikringsrabatter, dersom de har systemer som tillater vannstopp-, innbrudds- og brannalarmfunksjoner. Dette er fordeler som gjør investeringen i et styringssystem enda mer lønnsomt.

- Leverandøren bør tilby kunden den styringssystemløsningen som samstemmer best mulig med både behov og forventninger. Derfor er det viktig å kartlegge brukerbehov, og hvilke typer anlegg som kan tilpasses byggets varmeanlegg og tekniske installasjoner,

Mange brukere er også opptatt av design, komfort, miljøteknologisk oppdatering, samt muligheten for å få en enklere hverdag. Da er leverandørfleksible systemer nyttig, fordi disse ikke binder brukeren til en bestemt teknologi i fremtiden.
- For å sikre optimal funksjon er det avgjørende at brukeren forstår korrekt bruk av anlegget. Leverandørene har derfor en viktig oppgave, i å sette bruker inn i hvordan anlegget benyttes i praksis, og hvordan man kontrollerer at innstillingene er riktig satt. Feilaktig bruk kan føre til at forventede besparelser ikke oppnås, og dermed en misfornøyd bruker, presiserer Stokvik.

Enovatilskuddet
Fra og med 2015 har boligeiere som installerer styringssystemer, for sentral varmestyring av strøm- eller vannbaserte løsninger, rett til å få penger tilbake fra Enova. Eiere av nye eller eksisterende private helårsboliger kan søke tilskudd fra Enova. Tilskuddsordningen er rettighetsbasert, og det eneste boligeier må gjøre er å sende inn en registrering av gjennomførte tiltak, og gyldig dokumentasjon på kjøpet, og få deler av beløpet tilbakebetalt.

Enovatilskuddet gir en kostnadsdekning på inntil 20 prosent av dokumentert totalkostnad, såfremt arbeidet utføres av autorisert personell. Enkle styringssystemer kan boligeier selv installere, mens ved anlegg som krever inngrep i elektriske anlegg eller vannbårent varmeanlegg skal arbeidene utføres av personer med nødvendig autorisasjon. 

Styringssystemet skal kunne tidsstyre romtemperaturen i minst tre soner, som kan kontrolleres uavhengig av hverandre, fra en sentral enhet i boligen og / eller via nettbaserte portaler. På Enovas hjemmesider finnes mer informasjon om kriteriene og hvordan man går fram for å få penger tilbake for energitiltak i hjemmet. Her ligger også en fullstendig oversikt over alle tiltakene som gir rett til penger tilbake.