For selv om markedet i Norge tok av i 2014, er det fortsatt umodent med små volum.
– Det er ikke mer enn hva som bygges på tre uker i Sverige, poengterte Thorud i sitt innlegg på VVSForeningens frokostmøte om solceller i forrige uke. Norsk prisnivå (2014) ligger mellom 2,25 og 3kr/kWh for boliger (7kWp), og mellom 1,8 og 2, 6 kr for næringsbygg (100 kWp), ifølge beregninger Multiconsult har gjort.
– Med svekket kronekurs kan vi fortsatt bruke 2014-priser, mener Thorud.
Ned 19-36 % innen 2025
Han sier prisene internasjonalt forventes å synke betraktelig, og viser til tall det tyske Fraunhofer-instituttet for solenergi. (Fraunhofer ISE).
– Systemkostnaden var ca 1 euro per installert Wp i fjor. Innen 2025 forventes den å synke til 0,04 – 0,06 €/kWh, opplyser Thorud. Det tilsvarer mellom 19 og 36 % reduksjon. Fram mot 2050 venter Fraunhofer ISE at kostnadene vil reduseres med mellom 40 og 72 %.
Tre ulike ”priser”
Det er vanlig å prise solcellesystemer i €/kWp som over, for å kunne sammenligne anlegg internasjonalt. Byggebransjen er vant til å tenke annerledes: kostnader per m2.
– Alle spør om prisen på solceller - men hvilken pris? Hvis du har mer effektive solceller, er kvadratmeterprisen høy, men det er produksjonen også, understreker Thorud.
Han sier prisen på solcelleanlegg kan vurderes på tre måter:
• som kraftverk (kostnader målt i kr/Wp)
• som tak, fasade eller solskjerming (kostnader målt i kr/m2)
• som enøk-tiltak (kostnader målt i kr/kWh)
Alternativ til fasade
– Hvis vi jobber med bygningsintegrerte solceller, ser vi på alle tre prisene sammen, sier Thorud. Han tror det kan åpne for solcelle i flere prosjekter.
– En kunde hadde satt av 7-8000 kr/m2 til fasade for et nytt bygg. Da er vi i samme sjikt som solceller, kanskje over, poengterer Thorud. Han mener mange som har satt av ekstra penger til fasade, ikke er klar over at de kan få en kul fasade som også produserer strøm.
– Bygningsintegrert ble billigst
For Omsorgsbygg lar ikke solceller seg regne hjem som alternativ til fasade.
– Vi bruker mye billige fasader, som puss-systemer. Der er ikke solceller konkurransedyktige, sier teknisk koordinator Flemming Idsøe. Bygningsintegrerte løsninger kan likevel være konkurransedyktige når valget om solceller først er tatt. Omsorgsbygg valgte det i rehabiliteringsprosjekt, framfor ettermontering på tak.
– Det ble billigere fordi ettermontering ville krevd så mange gjennomføringer gjennom tett tak. Dette var en rent økonomisk vurdering, opplyser Idsøe. Forskjellen utgjorde 70 % i det konkrete prosjektet.
Venter billigere solceller
Prisene er på vei nedover. Det skal ikke så mye til før volumet blir høyere og folk monterer litt raskere, mener Bjørn Thorud, fagansvarlig solenergi i Multiconsult.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover