Det var Jenssen som i sin tid kom opp med begrepet ”heksesot”.
-Heksesot dukker opp når det nærmer seg vinter. Og en desemberdag for en del år siden begynte jeg å bruke ordet ”heksesot”. Og det slo godt han, forteller Kolbjørn Mohn Jenssen.
Og det er fra november til ut januar at heksesot plutselig kan slå seg ned på vegger, i tak, inne i elektriske brytere, skap og skuffer, ja til og med inne i kjøleskap. Årsaken har vært diskutert i mange år, men for 3-4 år siden kom man til en forklaringsmodell som viser hvordan moderne kjemi og ultrafine sotpartikler forårsaker denne svertingen.
Stadig flere hus plutselig får nemlig svarte vegger innendørs.
– De første tilfellene dukket opp i Norge i 2004, og antallet har økt i takt med overgangen til mer miljøvennlige produkter som bygningsmaterialer og malinger, sier Jenssen. Han forteller at helt tilbake til 1980-tallet ble dette observert i blant annet Tyskland. Tyske eksperter brukte lang tid og store beløp over en tiårsperiode uten å finne årsaken til Schwarze Wohnungen, og det som på engelsk kalles Black magic dust. Det norske firmaet Mycoteam og Norsk institutt for luftforskning (NILU) trengte bare et halvt år for å komme fram til det de mener er en forklaring.
Synderen de norske forskerne pekte ut er bl.a 2,2,4-trimetyl-1,3-pentandiol monoisobutyrat, forkortet TMPD-MIB, med kjemisk formel C12H24O3.
-Heksesot oppstår oftest i nyoppussede og helt nye boliger. Boliger med dårlig ventilasjon er ekstra utsatt, forklarer Jenssen i Mycoteam. Selskapet spesialiserer seg på inneklima og har i flere år mottatt mange tusen henvendelser fra norske huseiere med heksesot.
-TMPD-MIB er et stoff som blant annet finnes i de enkelte malingstyper, som sørger for at det danner seg en film som gjør overflaten på malingen glatt. Stoffet kan også finnes i gulvpolish, trykkfarger og andre materialer vi omgir oss med i hverdagen. Stoffet fordamper over veldig lang tid og binder seg med ultrafine partikler i lufta, som i sin tur blir til større partikler som fester seg som heksesot, sier Mohn Jenssen.
Samtidig finnes det flere kilder for sotpartikler om vinteren, fra bruk av stearin, peis eller ovn. TMPD-MIB kondenserer på disse ørsmå partiklene. Ved veldig lav luftfuktighet kan dette skje lag for lag inntil partiklene er blitt så store at de ikke lenger klarer å sveve i lufta og derfor avsettes på naturlig vis.
Mange mener inneklimaforskning er underprioritert i Norge. Men boligeiere blir oppfordret til å ta ventilasjon på alvor. God utlufting øker sjansen for at kjemien og sotpartiklene finner veien ut i stedet for å sette seg på veggen.
- Folk får heksesot på grunn av tørr inneluft og lite ventilasjon. Klassisk heksesot kommer raskt, gjerne i ny bolig eller nyoppusset bolig, sier Mohn Jenssen. Han har sett eksempler på at dette sotbelegget kan dukke opp i løpet av et par timer.
- De som har mest heksesot ser ut til å ha snau ventilasjon, eller anbefalt, men allikevel ikke veldig god ventilasjon. Har du dårlig ventilasjon får du kondens på vindusruter og du risikerer muggskader. Men det ser ut til at du unngår heksesot. Har du god ventilasjon får du ikke heksesot. Man får for eksempel aldri heksesot i kontorbygg til tross for bruken av de samme personene, materialene og malingen, sier Mohn Jenssen.
- For å bestemme om misfargingen faktisk er heksesot så må det tas prøver, bemerker han.
Det vanlige er at det meget raskt dannes svart, klebrig misfarging på lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, over spikerslag i vegger/tak og på vindusruter. Misfargingen kan komme raskt, fra få timer til noen dager, til at det bygger seg opp over en vintersesong.
Her er Mohn Jenssen heksesotoversikt:
- Skadene kommer i nyoppussede leiligheter
- Skadene kommer i helt nye leiligheter
- Det er mer skader når man flytter inn på høsten enn på våren
- Høye innetemperaturerer (> 23 ºC) med variasjon i temperaturen gir mer skader enn boliger som har lavere tempertur (< 20 ºC)
- Hus med lav ventilasjonsrate (< 0,5/t) har mer skader enn hus med høyere ventilasjonsrate
Forsikringsselskapene og Forsikringsklagenemnda er stort sett avvisende til erstatning når heksesoten legger seg på nymalte vegger og tak. Det er ikke vanlig at slik nedsoting dekkes av forsikringsavtalene.
Kravet om «plutselig skade» slik at skadeutviklingen må skje i løpet av en dag, eller innenfor 12 timer. Har skaden utviklet seg over mer enn tolv timer er den ikke «plutselig».
– Det som er interessant er når en familie bor i samme hus og oppfører seg likt uten problemer i mange år, og så får heksesot når de maler og pusser opp, sier han.
Etter at heksesoten er dannet fortsetter partikkeldannelse av heksesot i ett til tre år etter oppussing. Etter tre år er du kvitt problemet med ny heksesotavsetning, men heksesoten er vanskelig å fjerne. Ventilerer du nok forsvinner kjemien fordi den delvis er tilstede i lufta.
Kravet til ventilasjon i boliger er i dag på 0,3 luftvekslinger per time, det vil si at all luft skal skiftes ut hver tredje time når du ikke er i rommet.
Når rommet brukes er kravet 0,5 luftvekslinger per time, altså at luften skal skiftes ut annen hver time. Ble kravet satt opp til 0,6, vil det bli et ventilasjonsminimum som ligger litt over der heksesot oppstår.