Innlegg av Harald H.Vidnes, Swegon

Vi ser at man oppgir virkningsgraden på plate – og motstrømsvekslere opp mot 90 % uten å nevne påfrysningsfaren, som enten stopper aggregatet for en time eller to eller som krever forvarme. Den ene løsningen er forbudt og den andre ødelegger den fine virkningsgraden. Dette gjelder spesielt for leilighetsventilasjon, hvor man ved dusjingen om morgenen plutselig mister ventilasjonen, til tross for at det ikke er mer enn et par kuldegrader ute. Problemene har blitt debattert i fagpressen denne våren.

Når det gjelder roterende gjenvinnere klarer disse mye høyere fuktighet på avtrekksluften uten fare for påfrysning, 35 % RF hvis lamellavstanden er gunstig. Ved for tette lameller kan man få problemer med kapilarkreftene og som følge av det, påfrysning tidligere. Som man forstår er det viktig å ha riktige og fullstendige data så man kan planlegge med riktige forutsettinger.

I NVVS nr. 08 skrev undertegnede en artikkel om verifisering av data, her myntet spesielt på roterende gjenvinnere. Bakgrunnen for artikkelen var at det i forhandlingsfasen ble stillet krav om at gjenvinneren skulle klare 85 % eller bedre. Vi trodde ingen av de seriøse leverandørene kunne dette, da vi ikke hadde noen indikasjon på det, men da tok vi feil, våre nærmeste konkurrenter hadde plutselig rotorer som de hevdet klarte 85 %. Vi var med et en av de dårligste i klassen.

For å gjøre en lang historie kort, vi fant ut at rotoren som ”revolusjonerte” bransjen ble produsert i Sverige av en produsent som hevdet at deres rotor klarte 85 % ved 2 m/s og uten vesentlig trykkøkning.
Da produsenten var medlem av Eurovent inngikk vi en avtale om å teste rotoren ved Eurovents testlaboratorium i Luzern. Euroventmedlemmer kan kreve at konkurrenters produkter testes mot å dekke kostnadene, til eventuelle feil med data blir avslørt.

Testen fra Luzern foreligger og i følge dokumentene klarer man ikke 85 %. Det er riktignok en god rotor med data tilsvarende Swegons rotorer. Dokumentasjonen viser at denne rotoren ikke klarer bedre enn rundt 81 % ved nevnte forutsetninger, flere av våre konkurrenter benyttet denne. Vi kjenner altså fortsatt ikke produsenter som kan dokumentere via uhildet testlaboratorium en tørr temperaturvirkningsgrad på 85 %.

Swegon er imidlertid ikke negativ til rotorer med virkningsgrad over 85 %, vi konstaterer bare at vi ikke er kjent med noen som klarer dette pr. dato uten andre negative utslag ; som høye trykkfall og tilhørende høye SFP – verdier.
Dokumentasjon av feil data er meget alvorlig og konkurransevridende. Vi har opplevet å miste store leveranser fordi vi ikke kunne bekrefte at vi klarte 84 – 85 %.

Det ligger et stort ansvar på konsulent og entreprenør i å forsikre seg om at dataene er dokumenterbare fra uavhengig testlaboratorium. Gjøres ikke dette, er det byggherren som får lide gjennom økt energibudsjett og muligens dårligere sertifisering av bygget, når dette oppdages.

Dette vil gradvis ødelegge for alle involverte.

Leste i avisen for kort tid siden at man opplever at et stort bygg på Lysaker utenfor Oslo, ved etterkontroll hadde en overskridelse av beregnet energibudsjett på over 100 %.

Det noe banale utrykket ærlighet varer lengst gjelder fortsatt.

Ha en god Eurovent test!


Artikkelforfatter Harald H.Vidnes, Swegon