Det mener Per Jakob Svenkerud, seniorrådgiver på fornybar energi i Sweco.
Svenkerud mener det er viktig at temaet fornybar energi fortsatt settes på dagsorden. Mye er gjort, men betydelige muligheter gjenstår. Svenkerud ønsker velkommen en debatt med fokus på hvilken rolle rådgivende ingeniører skal ha i forhold til storsamfunnets ønske om økt bruk av fornybar energi.

- Skal du videreutvikle deg innen energisektoren må du lære deg å utnytte de mulighetene som ligger i fremtidsrettet og miljøvennlige energiformer, slår Svenkerud fast. - Det er bare å ta inn over seg hva som er uttalt fra høyeste myndighetshold. Et av målene er at bruken av bioenergi i Norge skal fordobles i løpet av få år. Fornybar energi er fremtiden og dette må vi forholde oss til på en seriøs og konstruktiv måte, fortsetter han.
Han legger ikke skjul på at han er bekymret for kompetansenivået også blant sine kolleger: - Det er dessverre fortsatt mangel på kompetanse innenfor fornybar energi. Særlig i utfører-leddet er dette tydelig, men det er også manglende kunnskaper blant rådgiverne. Og det er ofte rådgivere som bidrar til den standarden som settes, bemerker Svenkerud.

- Jeg mener det kreves enda mer oppmerksomhet rundt emnet, og det er åpenbart at vi trenger en generell kompetanseheving. Blant annet har vi behov for mer målrettet kursing med fokus på fornybar energi, legger han til. Han tror mye av årsaken til mangelen på kunnskap ligger i gammel vanetenking. - De fleste ønsker å gjøre det enklest mulig, de følger sine gamle vaner.

Er man fortrolig med for eksempel oljefyrte kjeler, ja så er det lett selv i dag å anbefale dette. Sånn er det dessverre, man ender opp med de gamle løsningene som langt fra er energi- og miljøriktige, sier Sweco-rådgiveren. - Bioenergi og fjernvarme bør kunne bli et viktig element i fremtidens energi-Norge. De som vil ha noe å gjøre fremover bør sikte seg inn på blant annet dette området, legger han til.

Svenkerud innrømmer at det er enkelt å snakke om hvordan verden bør være, men at det ofte kan være en helt annen skål å gjennomføre i praksis. Når det kommer til stykket, dreier det seg tross alt om lønnsomhet. - Den store utfordringen er naturligvis å vise at en overgang til fornybar energi er regningssvarende. Det er jeg veldig klar over. Mitt poeng er uansett at det i dag er fullt mulig å få lønnsomhet inn i en rekke prosjekter med fornybar energi, sier han.

Og for å illustrere dette, viser han til at de ved Sweco nå har så mange prosjekter knyttet til fornybar energi at de gjerne skulle ha ansatt flere. - Vi skulle gjerne ha oppbemannet med en til to erfarne personer til ved vårt kontor på Lysaker og det teamet vi har innenfor eksempelvis bioenergi og fjernvarme. Utfordringen er rett og slett å finne disse, forklarer Svenkerud.

Selv om det er nok av utfordringer å ta tak i for bransjen, er Svenkerud nøye med å understreke at det også finnes en rekke gode muligheter. Særlig interessant mener han det kan være å tenke alternativt for alle som nå merker konsekvensene av finanskrisen.
- Det er viktig å huske på at det offentlige Norge er villig til å bruke mye penger for at vi skal komme oss gjennom denne krisen. Blant annet er det viktig å merke seg at Enovas budsjetter, så vidt jeg kjenner til, ikke påvirkes av krisen, sier han.

Som et eksempel på en aktuell mulighet trekker han frem Enovas pågående kampanje for konvertering av lokale energisentraler. - Rundt om i kommune-Norge finnes det i dag tusenvis av oljekjeler. Ved konvertering til løsninger basert på fornybar energi, vil en rekke av prosjektene kunne utløse økonomisk støtte fra Enova. Dette er et eksempel på et program hvor det kan det ligge store muligheter for både læring og næring, mener Svenkerud.

Kilde:rif.no