Hvert år omkommer i gjennomsnitt over 60 personer i brann. De fleste dør i egen bolig. Vi gjør ikke nok for å sikre oss mot brann og andre ulykker hjemme og på hytta. Mange tragiske ulykker kunne vært unngått om vi hadde fulgt grunnleggende og enkle råd om brannsikring. Faktaboka Trygg bolig fra SINTEF Byggforsk samler gode råd om brannsikring og andre tiltak som gjør hjemmet til et tryggere sted å være.
Komfyren er verstingen
Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann.
16 prosent av alle boligbranner med kjent årsak i perioden 2008-2012 skyldes tørrkoking eller overoppheting, i følge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Dette gjør komfyren til hjemmets desidert største brannkilde.
- Som regel har komfyrbrannene helt banale årsaker som at man glemmer at komfyren står på, blir distrahert, eller sovner fra matlagingen. En komfyrvakt kunne ha hindret mange av disse brannene, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.
De mest avanserte komfyrvaktene har sensorer som bryter strømtilførselen til komfyren og gir et varsel, dersom temperaturen over kokeplatene blir for høy. Noen typer komfyrvakter kan man montere selv, mens andre må monteres av en godkjent installatør.
- Ved å innføre krav til komfyrvakt i alle nye elektriske anlegg fra 2010, håper vi å redusere antall dødsbranner som tilberedes på komfyren. Vi oppfordrer også alle til å ettermontere komfyrvakt på eksisterende komfyrer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.
Slurver på hytta
Årlig rykker brannvesenet ut til mellom 100 og 150 hyttebranner. En fungerende røykvarsler er en billig forsikring for å komme seg ut i tide.
En undersøkelse gjennomført i 2011 viste at åtte prosent av hytteeiere ikke hadde røykvarsler på hytta, og at ytterligere 29 prosent ikke hadde byttet røykvarslerbatteri i løpet av det siste året. Det betyr i praksis at 150 000 hytter kan være uten røykvarsler som virker.
SINTEF Byggforsk har samlet gode råd
Nå har SINTEF Byggforsk samlet gode råd for en sikrere bolig i boka Trygg bolig – hvordan sikre hus og hytte.
- Rådene i boka er i tråd med anbefalingene i Byggforskserien, og nå er de samlet i en bok som vil være nyttig for alle som har ansvar for hus eller hytte, forteller fagredaktør Jan Krohn i SINTEF Byggforsk.
Boka gir bolig- og hytteeiere håndfaste og enkle råd for å forebygge hjemmeulykker, og viser hva du kan gjøre for å hindre brann, innbrudd og vannskader.
Boka kan brukes til å sjekke og eliminere faremomenter ved:
- utearealer og atkomst
- rommene i boligen
- bygningsdeler og innredning
- elektrisk anlegg og varmekilder
- sanitæranlegg, rør og installasjoner
- brannsikkerhet
- innbruddssikkerhet
Vi sikrer ikke hus og hytte godt nok
De fleste ulykker skjer i hjemmet. Enkle tiltak kan gjøre boligen din til et tryggere sted for små og store.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover