Norske bedrifter etterspør høyere yrkesfaglig utdanning. Det viser både NHOs kompetansebarometer og BNLs egne medlemsundersøkelser.

Denne Stortingsmeldingen vil bidra til å gi Fagskolen et etterlengtet løft, mener BNL.

– Det foreslås blant annet en ny modell med statlig finansiering. Denne omleggingen tror BNL vil gjøre det lettere å utvikle fagskoletilbudet i takt med arbeidslivets behov. Det er også positivt at det foreslås utviklingsmidler.

Reformen innebærer også innføring av felles studiepoeng for all høyere utdanning og mulighet for 3-årig fagskoleutdanning.

– BNL er veldig fornøyd med innføring av felles studiepoeng. Det vil bidra til bedre og mer forutsigbare overganger mellom høyere akademisk og høyere yrkesfaglig utdanning, sier Leegaard.

Leegaard mener det er fornuftig at det skal bli mulig å bygge på med halvårsenheter innen flere områder da vi ser behovet for faglig fordypning og spesialisering.

– Styrking av høyere yrkesfaglig utdanning vil også synliggjøre alle utdanningsmulighetene og vise at fagskoleutdanningen er et attraktivt alternativ på linje med høyskole- og universitetsutdanning, sier Leegaard.

De viktigste tiltakene:

Utviklingspott på 35 millioner kroner
Rett til å være del av en studentsamskipnad
Bedre overgang til universitets- og høyskoleutdanninger
Nytt nasjonalt opptakssystem
Ny tilskuddsordning for fagskoleutdanning
Ny kvalitetspris
Kartlegge og heve kompetansen blant fagskolelærerne
Bedre kunnskapsgrunnlag om fagskoleutdanningen
Treårig fagutdanning ved særlige tilfeller

BNL er en paraplyorganisasjon for 15 bransjer i byggenæringen som har over 4000 medlemsbedrifter og sysselsetter mer enn 70 000 ansatte. BNL ble etablert i 1997 og er i dag den nest største landsforeningen i NHO.

BNL organiserer industri og eiendomsbedrifter, samt utøvende håndverkere og entreprenører.

BNL tilbyr medlembedriftene veiledning i kollektiv og individuell arbeidsrett, tilgang på prognoser og annen rådgivning.