Det var Mats Odell (KD), tidligere finansminister og nå leder av den parlamentariske økonomiske komité, som sa dette under et seminar i Visby nylig.
Det var i fjor vår at en utredning, kalt TPA-rapporten, ble presentert som tredjeparts tilgang til fjernvarmenett. Dette inkluderer rett til tilgang til fjernvarme for ulike varmeprodusenter og at distribusjonen prisreguleres.
- Samfunnet har mye å vinne ved å avskaffe monopolet. Målet er å øke konkurransen og at kundene får en mer fornuftig prisutvikling på fjernvarme, sa Peter Nygård i energiselskapet Eon på det samme seminaret.
HSB – Sveriges største boligorganisasjon og Fastighetsägarna Sverige har lenge kritisert fjernvarmemonopolet.
- Borettslag er et av de største fjernvarmekunder. Men alternativet til oppvarming er ikke alltid varmepumper. Oppmykning kan også være energieffektivitet, sa Roland Jonsson, energileder i HSB, og la til at det ville være nok til å forbedre effektiviteten med 7 prosent for helt å kunne fase ut oljen.
Svensk Fjärrvärmes adm direktør Ulrika Jardfelt pekt på risikoen for at utredningens forslag kan føre til komplikasjoner og økte kostnader for kundene.
- Det er vanskelig å se virkningen av forslaget. Åpne nettverk er ikke det samme som konkurranse. Prisen vil være avgjørende for fjernvarmens utvikling. Økt konkurranse er absolutt den største utfordringen til fjernvarmebransjen, sa hun.
- Bransjen er inne i en brytningstid med lavenergihus og vi trenger å få mer solvarme i systemene. Vi må utvikle ny teknologi som krever store investeringer. Systemet kan føre til økte kostnader og mer problem for kundene. Da kan fjernvarmen få problemer med å hevde seg i konkurransen med andre former for oppvarming. Dette vil føre til miljøødeleggelser og økte kostnader for samfunnet, sier Ulrika Jardfelt.
- Kommisjonens forslag er svært gode. Den er nå ute på høring frem til 1. november. Forslagene vil deretter bli gradvis innført. Vi tror ikke på noen raske prisfall på fjernvarme, derimot en prisdemping, sa Mats Odell, som lovet et lovforslag basert på utredningens anbefaling senest 15. april i forbindelse med regjeringens vårbudsjett.
SI DIN MENING HER: