Daglig leder i VVP, Bjarne Haugland sier til VVSforum at det er på tide å tenke nytt, og at det ideelle vil helt klart være at bransjene (el, bygg, va og vvs) samlet seg om en varedatabase.
- Dagens løsning med de tre databasene medfører unødig store kostnader og derfor et negativt bidrag til den ineffektivitet det sterkt fokuseres på både fra byggherrer, myndighetene og ikke minst bransjene selv, sier Haugland.
- Dagens løsning forsinker prosesser og løsninger som må på plass for å få til en effektiv vare- og informasjons-logistikk. Spesielt forsinker det innføringen av virkelig BIM og en velfungerende elektronisk handel.
Les også: - Vi overlater aldri innholdet til andre
Les også: - Skal vi spille på lag, bli gode sammen?
For noen år siden lanserte man også den kommersielle kommunikasjonsplattformen ”IFD Sign On". Dette er heller ikke på plass, og virker til å til å ta mye lengre tid en først antatt og implementere i bransjen.
Hvordan går det med IFD sign ON prosjektet ?
- Prosjektet IFD signOn, som fortsatt ikke er på plass, ville også vært overflødig dersom alt hadde vært samlet i en varedatabase. IFD signON handler om store summer som heller burde vært rettet inn mot å etablere et velfungerende egenskapregister, som heller ikke er på plass. Den løsning som nå sjøsettes betyr at egenskapene etableres og vedlikeholdes i respektive varedatabase, noe som fort kan bety at dette blir like kaotisk som de ulike versjoner av varegruppestrukturer det fortsatt opereres med, sier Haugland.
Daglig leder i VVP påpeker at utfordringene og begrensningene varierer for de tre databasene, men de er i første rekke av politisk karakter.
Hva legger du i det?
- Ønsket om å kontrollere informasjonsflyten er den største utfordringen og det som i størst grad hemmer og forsinker utviklingen. En bransjeløsning må ivareta alle behov, for alle deler av verdikjeden, fra produsent og helt frem til sluttkunde.
En komplett løsning
- Varedatabasen får i økende grad en sentral betydning som formidler av informasjon knyttet til et produktene - enkeltstående eller som del av et byggverk. Det gjelder i alle faser av produktets levetid fra logistikk til dimensjonering, installering, drift og vedlikehold, mulig utskiftning og til slutt miljødata som forteller noe om mulig gjenvinning eller type destruksjon. ALL aktuell informasjon om produktet - mål, vekt, forpakning, foto, produktfoto, miljøfoto, 3D, FDV, HMS, alle typer sertifikater og godkjennelser, data for dimensjonering, miljødata, med mer. Fordi alt dette ikke kan pakkes inn i en BIM modell forutsettes det at slik informasjon kan hentes gjennom dynamiske koblinger til en oppdatert varedatabase, påpeker Haugland.
Han sier videre at varedatabasene burde være organisert som GS1 som er en en brukerstyrt, not-for-profit organisasjon.
- Det synes dog å råde stor enighet om GTIN (Global Trade Item Number) som unik identifikasjon av produktet så vel som forpakning, og som grunnlag for strekkoder
Det har også vært fokus på hvordan VA/VVS-bransjen organiserer og formidler prisinformasjon.
- NOBB-kontrakt er en velfungerende løsning for byggebransjen. Vi forstår det slik at NOBB-kontrakt også kan tas i bruk av VA/VVS bransjen, noe vi anser som svært interessant i og med at bransjen vår savner en tilsvarende løsning, sier VVP sjefen.
Haugland sier at mye mer kunne vært sagt i denne sammenhengen, men at VA- og VVS produsentene VVP utelukkende fokuserer på å være beste informasjonsgiver til alle som kjøper, selger eller benytter våre produkter.
- VVP har derfor sterkt fokus på at all informasjon skal ha høy kvalitet og være lett tilgjengelig. NRF databasen er fortsatt den viktigste varedatabase for handelen i VA/VVS bransjen, sier Haugland avslutningsvis til VVSforum.
VVP: - En varedatabase hadde vært det perfekte
Norsk Byggtjeneste ønsker å samle alle varenummer for VA- og VVS-bransjen i NOBB-databasen. NRF sier på sin side at de aldri vil overlate deres innhold til andre uten at en fullgod gjensidig løsning er på plass. VVP produsentene mener at det er på tide å tenke nytt, og at det koster unødig mye penger og tid å operere med tre databaser.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover