- Knyttet til passivhus vil vår utfordring ligge i å få til å prosjektere og bygge små, enkle og rimelige vannbårne anlegg, sier administrerende direktør, Tor Bache i NRL på vvs-forums henvendelse.

Tor Backe er usikker på hvor sterke meninger rørleggerne og NRL skal i forbindelse med passivhus, men NRL følger diskusjonen og er oppdatert.

Mangler spiskompetanse
- Vi skal tilpasse oss virkeligheten som kommer, understreker Backe.

En av hovedårsakene til at NRL skal og må være interessert i passivhusdiskusjonen og fremdriften rundt dette, kravet til forenklede varmeanlegg. Her startet man utredning og samarbeid med SINTEF Byggforsk for tre år siden. Resultatet er at det foreligger en god rapport og samarbeidet mellom partene fortsetter.

- Syns NRL at innføringen av passivhuskrav fra 2015 er for tidlig?
- Ja, det er for tidlig. Bygebransjen mangler spisskompetanse på området. BNL har følgelig påpekt at det er behov for lengre frist, men dessverre ser det ut for at enkelte idealister har overkjørt BNL og andre. 2020 er en mer passende tidsfrist og det er i tråd med BNLs ønske.

Nye energiprodukter
Administrerende direktør i NRL, Tor Backe presiserer at det ikke er VVS-bransjens oppgave å utforme passivhusene, men organisasjonen skal være med og sørge for at enkle energianlegg er tilpasset standarden.

- Vi fortsetter å ha kontakt med SINTEF Byggforsk og BE. Dessuten vil leverandørene legge seg i selen for utvikling av nye energiprodukter. NRL orienterer fortløpende om temaet overfor medlemmene, blant annet på Pbl-samlinger, sier Tor Backe.