Gardar Ingthorsson, sivilingeniør i Prosjektil og Rambøll.
Gardar Ingthorsson, sivilingeniør i Prosjektil og Rambøll.

I tillegg skal det dimensjoneres for 4 hoder utløst samtidig, ikke bare til rommet med flest hoder opptil 4, som tidligere. Før gjaldt disse kravene bare for bygg over åtte etasjer.

– For oss som prosjekterer innebærer endringene at vi må prosjekter sprinkleranlegg for bygg over fire etasjer som vi tidligere har gjort for bygg over åtte etasjer. Vi har prosjektert bygg på tretten etasjer så dette er ikke noe nytt for oss, men nå må vannmengden også økes for bygg over fire etasjer. Konsekvensene er ganske store, sier Gardar Ingthorsson, sivilingeniør i Prosjektil.

Selskapet ble etablert i 2000 under navnet Ingeniørservice Prosjekt & Byggeledelse og byttet navn til Prosjektil i 2010. I dag er selskapet en totalleverandør av rådgivningstjenester innen bygg og anlegg med nesten 100 ansatte fordelt på kontorer på Forus og i Skien.

Må prosjektere annerledes

Ingthorsson forteller at sprinklerprosjekter begynner med å velge type sprinklerhoder og bestemme plassering. 

– Datablad for hengende boligsprinkler viser at hoder kan dekke opp til 36 kvadratmeter, databladet viser også forskjellig vannmengde og trykk etter varierende dekningsareal på hode. Databladets vannmengde og trykk er basert på 2.1 mm vanntetthet per kvadratmeter, det betyr at økt vanntetthet fra 2.1 mm til 4,1 mm vil også øke minimum trykk til hoder. For å unngå unødvendig høyt trykk til hode som følge av økt vanntetthet bør dekningsarealet per hode reduseres eller K-faktor på hodet økes, i tillegg må rørdimensjonene økes. Vi må i det hele tatt tenke litt annerledes om sprinkleranlegg for bygg over fire etasjer. 

Hvordan vil de nye kravene påvirke kostnadene i et byggeprosjekt over fire etasjer?
– Sidene kravene medfører større rørdimensjoner og flere hoder vil kostnadene øke. I mange boligprosjekter er det prosjektert veggsprinkler som følge av manglende himlinger i prosjektet. Veggsprinkler stiller høyere krav til trykk enn hengende hoder, noe som kan medføre ytterligere økning av vannmengde. Dette vil få store konsekvenser for hvordan byggherre og entreprenør beregner kostnader på boligbygg, og siden vi har veldig mange bygg som er under åtte etasjer vil dette påvirke mange, sier han.
 

Tror på økt interesse for vanntåke

Ingthorsson tror de nye kravene til sprinkleranlegg vil øke interessen for vanntåke.

– Opprinnelig hadde vanntåkeanlegg utfordringer med å komme inn på bygg under åtte etasjer, mye på grunn av at kravene til vannmengde var de samme som for sprinkleranlegg. Sidene de nye kravene bare gjelder tradisjonelle sprinkleranlegg for bolig, får plutselig vanntåkeanlegg en stor fordel fordi de slipper krav til økt vannmengde.

– Det finnes også dyser for vanntåkeanlegg som krever relativt lavt trykk, det gir en stor mulighet for å prosjektere vanntåkeanlegg uten trykkøkningspumper, noe de fleste andre anlegg krever. Normalt ligger kravene til dysetrykk på mellom 4 og 8 Bar avhengig av dyser, men det finnes også dyser med krav ned til 2,2 Bar. Slike løsninger kan redusere kostnadene betraktelig, men dette er naturligvis vurderinger som må gjøres i hvert enkelt prosjekt.

– Jeg tror uansett de nye kravene vil være en stor mulighet for leverandører av vanntåkeanlegg til å komme inn i boligprosjekter, avslutter Ingthorsson.

Eksempel:
Norges ledende leverandør leverer ca. 140 l/min til 4 vanntåkedyser.
Et boligsprinklerhode som dekker 3,7 x 3,7 =13,7 kvm ved 4,1mm nedbør x 4 boligsprinklerhoder vil kreve minimum en vannmengde = 224 l/min.
Hvis sprinklerhodene dekker 25 kvm blir minimum krav til vannmengde 410 l/min.
Tidligere kunne f.eks. 2 hoder være tilstrekkelig, og da ville vannkravet vært ca. 100 l/min.