Daglig leder Tor Jakob Dysjaland i Sig. Halvorsen AS.
Daglig leder Tor Jakob Dysjaland i Sig. Halvorsen AS.

Sig. Halvorsen er del av Teqva Gruppen, et konsern med over 800 fagfolk. Det er åtte virksomheter som strekker seg fra Haugesund i vest til Arendal i øst. Det hjelper likevel lite når de gjerne skulle ha lokket rørleggere fra andre regioner. 

– Det er rett og slett ikke nok arbeidskraft tilgjengelig. De rørleggerne som finnes jobber allerede i seriøse bedrifter og lar seg vanskelig flytte på, spesielt hvis de må flytte langt. Vi hadde en kampanje i sosiale medier i vinter som ga litt effekt, det er langt fra nok til å fylle behovet, sier daglig leder Tor Jakob Dysjaland i Sig. Halvorsen til VVSforum.

Mens bedrifter på Østlandet fortsatt til dels kan merke noe redusert aktivitet i byggebransjen, er situasjonen annerledes i vest. Her har etterspørselen lenge vært raskt økende. Mangelen på folk er samtidig ikke av ny dato.

– Arbeidskraft har vært en mangelvare i vår region lenge, vi snakker om mange år. Boligmarkedet hos oss er ikke langt unna normalen. Vi må huske at vi kom fra et høyt nivå med boligbygging, det finnes en masse nye boligprosjekter. Slik jeg ser det finnes det ingen mørke skyer i horisonten, hvis det da ikke plutselig kommer en x-faktor jeg ikke klarer å se nå, sier Dysjaland.

Forutsigbarhet nødvendig, men vanskelig

Stavanger hadde den desidert høyeste boligprisveksten i landet i fjor, og fremgangen fortsetter i år. Ifølge Eiendom Norge har boligprisene i Norge generelt steget med 7,2 prosent til og med april 2024.

– Hittil i år har det vært en sterk oppgang i boligprisene i alle områder. Bergen, Stavanger og Ålesund skiller seg ut med spesielt sterk utvikling, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding. Materialkostnadene har også stabilisert seg, som er positive nyheter for dem som skal bygge egen bolig og kontorlokaler.

– Hos oss er det fullt trykk. De tre største utbyggingsaktørene, Rogaland fylkeskommune, samt Sandnes og Stavanger kommune, investerer milliarder i nye prosjekter kommende år. Det som er utfordrende er hvis vi må skyve på større prosjekter på grunn av endringer i kommuners økonomiplaner, sier han og håper at de klarer å ha en forutsigbarhet som gjør at de kan være forberedt på de største byggetoppene i området.

– Forutsigbart er svært viktig. Jeg husker tilbake til oljekrisen i 2014/15 da oljebransjen sa opp 30.000 mann, 40 prosent av markedet forsvant over natta, samtidig som det offentlig strupte investeringene. Det ble en dobbel negativ effekt. Enn så lenge er markedet godt hos oss, sier han.

Ønsker å stå for et seriøst arbeidsliv

Det Tor Jakob Dysjaland i Sig. Halvorsen er svært bekymret for, er om vi tar godt nok vare på fagarbeiderne våre, enten de er nordmenn eller fra et annet land. Han er ikke fullt så redd for å komme på forsiden av Stavanger Aftenblad som en følge av sosial dumping.

– Prosjekter har en tendens til å komme hulter til bulter, og oppå hverandre. Det gjør det utfordrende å ha rett bemanning til å ta topper i entreprisemarked. Heldigvis slipper vi innleieforbudet hos oss, det gjelder for bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Vestfold. Det viktigste jeg kan si om akkurat det, er at vi har hatt ordnede forhold i Stavanger-regionen de siste 10-15 årene, den gang ble det tatt noen grep, sier han og foretrekker å leie av konkurrentene for en begrenset periode, hvis Sig. Halvorsen trenger flere folk spesielt til spesifikke entrepriseprosjekter.

– I den grad konkurrentene våre har ledig kapasitet, er gode bransjekolleger å foretrekke. Vi vil leie bransjekolleger lokalt, gjerne på langsiktig leie. Men hvis det er noen som tror innleie er billigere, tar de skammelig feil. Det koster 30 prosent mer enn å ha egne ansatte, sier han og understreker at de har et veldig godt og ryddig forhold til klubben når det gjelder innleie av arbeidskraft.

Utfordringen ligger langsiktig, at de gjerne skulle hyrt inn flere folk som kunne bo og jobbe i Stavanger og Sandnes i flere år.

– Vår region er annerledeslandet hvor vi generelt hele tiden har opplevd høy aktivitet med mange store prosjekter. Her er det hele veien bygd mange nye leiligheter også i den perioden hvor det i resten av landet var bråstopp, sier han og håper fortsatt på at det er folk andre plasser som heller velger en sikker jobb på Vestlandet enn arbeidsledighet øst i landet.

– Uansett hvor folk kommer fra, må vi passe på å sette pris på dem og tilby dem skikkelige jobber og betingelser. Land i Øst-Europa, og Tyskland er andre som trenger mange fagarbeidere, og jeg vet at en del av dem som vanligvis kommer hit, heller nå drar sentralt i Europa. Det er en skummel trend for norsk byggeindustri, sier han.

Viktig å ha et forhold til mulig risiko

Tor Jakob Dysjaland mener anbudsforespørslene fra byggherrer og entreprenører blir stadig mer profesjonalisert, samtidig som de er komplekse.

– Det grønne skiftet koster, og det blir stadig økte krav til miljøsertifisering, gjenbruk og ombruk. Vi har kompetanse på dette i selskapet vårt og er langt fremme i skoen på å vurdere hva som kreves.

Sig. Halvorsen og hele Teqva Gruppen har valgt å ha den kompetansen i eget firma. 

– Det modelleres og estimeres. Vi har et betydelig antall som jobber med prosjekteringsledelse, vi i Sig. Halvorsen prosjekterer i egen regi kontrakter til en verdi av mer enn 300 millioner kroner årlig. I Teqva gruppen sine selskap er det mer enn 30 personer som beregner og prosjekterer og tar hensyn til stadig nye krav, og også miljøsertifisering. Vi er nødt til å ha kompetanse på eventuelt risiko i de prosjektene hvor vi legger inn anbud. Det gjelder å ha gode modeller for å vurdere kompleksitet, risiko, fremdrift, levering og ferdigstillelse. Vårt mål er selvsagt alltid å levere på tid og kvalitet.