Parkveien 55 er hovedkontoret til Höegh Eiendom og ligger rett bak Slottsparken i Oslo. Selskapet jobber kontinuerlig med energieffektivisering og har blant annet startet et større ENØK- prosjekt, kalt Prosjekt 25. Hovedmålet er at den gjennomsnittlige energibruken i eiendomsporteføljen skal ligge på 125 kWh/m2 innen 2025. Et av tiltakene på hovedkontoret var oppgradering av energisentralen med nye pumper, ventiler og styring for best mulig energieffektivitet. 

– Vi jobber i all hovedsak med faste eiendomsbesittere og har gjennomført flere rehabiliteringsprosjekter med gode energiresultater. Dette gjør at vi stadig blir invitert ut på nye bygg for å kartlegge omfang og anbefale tiltak. I utgangspunktet etterstreber vi ombruk av utstyr, men gjør alltid en kost/nytte-vurdering og anbefaler direkte kommunikasjon med intelligente komponenter der det gir store energi- og driftsbesparelser, sier Gunnar Børsand, arbeidende styreleder i BS Teknikk.

BS teknikk har siden 1986 prosjektert og levert alt fra enkle automatikkanlegg til avanserte web-systemer for styring av tekniske anlegg innen varme og ventilasjon.

Mengderegulert vannsystem

Det gamle varmeanlegget i hovedkvarteret til Höegh Eiendom er nå oppgradert med nye Grundfos Magna 3 pumper og energiventiler, og det rørtekniske er bygget om fra temperaturregulerte kurser til et toveis, mengderegulert system. 

– Tidligere hadde vi utetemperaturkompenserte systemer med full vannmengde rundt i hele bygget. I dag bygger vi om tilmengderegulerte systemer som ikke transporterer mer vann enn det man trenger, og pumpene bruker kun nødvendig energi. Det gir store energibesparelser på pumpedrift og temperaturtap i systemet.

– De fleste vannbaserte systemer egner seg for en slik løsning, og vi har også kretser som krever mindre avvikende mengder, eksempelvis indre kretser i varmepumper og kjølemaskiner. Spesielt på bygg med lange transportveier vil et mengderegulert vannsystem gi betydelige besparelser, sier Børsand.

Varmeanlegget er oppgradert med nye Grundfos Magna 3 pumper og energiventiler.
Varmeanlegget er oppgradert med nye Grundfos Magna 3 pumper og energiventiler.

Forenklet prosjektering og drift

Han får støtte av Øystein Ødegaard, prosjektleder i BS Teknikk, som forteller at styringssystemet gir flere fordeler.

– Når man bruker systemer med direkte kommunikasjon blir leddene i prosjekteringsprosessen forenklet siden de fleste komponentene kun trenger strømtilførsel og kommunikasjonskabel. Samtidig krever IP/bus-baserte systemer mindre kabling og detaljerte skjemaer sammenlignet med I/O-baserte systemer.

– Men den absolutt største fordelen med intelligente komponenter er all dataen og funksjonaliteten man får ut av anlegget. Her samler vi sanntidsdata på energiforbruk, vannmengder, informasjon om rørtekniske problemer og mye annet.

Etter igangkjøring og opplæring hos kunde foregår det meste av oppfølgingen fra toppsystemet Iwmac, hvor alt av data samles og vises. 

– Det er her vi virkelig får igjen for bruken av intelligente komponenter og logger på alt av data. Det gjør at vi enkelt kan se om vi må justere enkelte parametere for å optimalisere reguleringen ytterligere. Mengderegulerte vannsystemer med intelligent komponenter gir en rekke fordeler både for eiendomsbesitter og driftspersonell, sier Ødegaard.

Sikter mot 10 prosent lavere energibruk

Jennifer Lamson, bærekraftansvarlig i Höegh Eiendom, forteller om et rehabiliteringsprosjekt med høye miljøambisjoner.

– Miljøambisjonen for denne oppgraderingen var å få redusert faktisk energibruk gjennom bedre kontroll på vannmengdene ut i de ulike kursene. Vi byttet også ut pumper og shunter for bedre regulering.

– Vi valgte et mengderegulerte vannsystem siden vi vet at varmesystemer kan optimaliseres ved at pumpene ikke bruker unødvendig energi, og at vi får mindre varmetap fra rørene. Vi har erfaring med mengeregulerte anlegg fra andre bygg, og der det fungerer godt gir det energibesparelser.

Hun forteller at målet er å redusere energibruken på varmesystemet med opptil 10 prosent.

– Foreløpig er det vanskelig å vite nøyaktig hvor mye energi vi sparer da oppvarmingen er avhengig av flere parametere. Vi vet likevel at vi bruker pumpene smartere og mindre, noe som gjør at vi reduserer energibruken til oppvarming, avslutter Lamson.

Belimo Energiventil Foto: BS Teknikk