Cato Kjølstad, seniorrådgiver rammevilkår i Hafslund Celsio. |
Mange av Hafslund fjernvarmekunder har ønsket svar på energieffektivisering, ofte gjennom en fysisk befaring av varmeanleggene. Selskapet har derfor ansatt en erfaren rørleggermester som teknisk rådgiver for å svare på etterspørselen fra markedet. Rådgiveren vurderer kundenes interne varmeanlegg og gir råd knyttet til forbruk av varme, effekt, varmekurve, vedlikehold og liknende.
Virksomheten er Norges største leverandør av fjernvarme og forsyner 6 000 boligbygg og næringsbygg i Oslo og omegn med fjernvarme. Nå utvider Hafslund Celsion ordningen ute i felt; det skal bli flere enn én utegående rørlegger som avlegger rapport fra boliger og næringsbygg.
– Vi gjorde en kundeundersøkelse for noen år siden om hva kundene ønsket seg og hva vi kunne bidra til forsterkning av kundenes varmeanlegg; hvordan det kunne drives bedre og mer kostnadseffektivt. Dette var ett av forslagene som kom i retur, og det tok vi umiddelbart tak i, sier Cato Kjølstad, seniorrådgiver rammevilkår i Hafslund Celsio.
Han holdt en presentasjon under Arendalsuka som VVS-forum overvar, og vi satte oss ned med seniorrådgiveren etter konferansen.
– Vår tekniske rådgiver foretar en teknisk gjennomgang av kundens side av varmeanlegget. Det vil si sjekker radiatorer, rør, sirkulasjonspumper, isolasjon, ventiler, termostater, vannbehandling og ser etter energilekkasjer. Resultatet oppsummeres i en rapport der vi kommer med forslag til tiltak. Noen tiltak vil koste kundene våre penger, andre ting kan bare være nyttige råd om effektivisering, sier Kjølstad.
Avhengig av omfanget av forespørselen og kapasiteten til den tekniske rådgiveren, sammenstilles desktop-undersøkelser samt funn i bygg pluss anbefalinger i enten en e-post eller en rapport. Den tekniske rådgiveren kan også gi råd til nye mulige kunder i forbindelse med nødvendige justeringer på varmeanlegget for å muliggjøre tilkobling av fjernvarme og kjøling.
Anna Medle, leder i avdelingen for Kundeopplevelse i Hafslund Celsio, |
Isolasjonsproblemer er gjenganger
Hafslund Celsio har per i dag én rørleggermester med erfaring fra prosjektering, estimering, bygging og feilsøking, noe som gjør tilbudet sårbart. Kunden får en rapport i etterkant, funn ved befaring og tiltak i etterkant, noe som gjør at andre kunder kanskje må vente.
– Per i dag har tilbudet blitt svært godt mottatt av de kundene som har benyttet tjenesten, og vi har ikke registrert at markedet opplever en betydelig ventetid. Det er riktig at det kan være ganske tidskrevende å sammenstille funn og anbefalinger i en rapport, vi jobber derfor med å standardisere rapporten, sier leder i avdelingen for Kundeopplevelse i Hafslund Celsio, Anna Medle.
Hun legger til:
– Vi differensierer også omfanget i rapporteringen, i noen tilfeller er det nok med en enklere e-post, i andre en omfattende rapport, avhengig av forespørselen. I tillegg har vi jobbet fram generelle råd som tar seg av mange av utfordringene som går igjen. Vi tester dessuten interessen i markedet etter tekniske webinarer for borettslag og sameier der vi går igjennom mange av disse funnene. Vi gjennomførte tre slike webinarer i vinter og setter opp nye i høst/vinter, opplyser hun.
Skal utvide tilbudet
Anna Medle forteller at de i overveiende grad har fått positive tilbakemeldinger. En av kundene skriver i en respons at «jeg lærte mer på vår time enn det jeg har gjort det siste året». En annen at «den tekniske hjelpen vi har fått av Jarle (red.: teknisk rådgiver) er verdt sin vekt i fjernvarme. Mitt råd er et mye tydeligere fokus på den servicen, og den hjelpen med å styre forbruk.»
– Styrer i borettslag og sameier er gruppen som hatt mest behov for tjenesten og etterspurt den mest. Men det har også vært en del bedriftskunder som etterspurt tjenesten. Vi ser nå på å formalisere og utvide porteføljen av rådgivningstjenester, forteller hun til VVSforum
Cato Kjølstad forklarer at prosjektet hittil har hatt en prøveperiode.
– Nå ønsker vi å intensivere og forsterke tilbudet i Oslo-området. Det er 400 000 mennesker som bor eller jobber i bygg med fjernvarme, så det er et betydelig antall mennesker, sier han.
Medle forteller at de også ser på energioptimaliseringstjenester for smartere styring av varmetilførselen i bygg, noe som kan bli inkludert i rådgivningstjenesten.
– Noen tjenester vil være gratis, andre vil komme med en prislapp. Hvor mange rådgivere/rørleggere vi vil trenge på sikt, vil markedet avgjøre. Men at vi innen kort skal ha flere enn én er rimelig sikkert, mener hun.
I dag står Hafslund Celsio for mellom 20 og 30 prosent av oppvarmingen i Oslo-området. Ambisjonen til virksomheten er å ta hele det vannbårne oppvarmingsmarkedet i Oslo innen 2050, det vil i prinsippet si 50 prosent av det totale oppvarmingsmarkedet i hovedstaden.