Soltunet, som er første del av Øvre Kroken-prosjektet, vil stå klart sommeren 2025. Prosjektet består av fire boligblokker med til sammen 97 boenheter fordelt på fire bygg. Byggene skal varmes opp av bergvarme, produsere egen strøm via solcellepaneler på vegger, og finansieres med grønne lån.
Rototec er en ledende aktør innen boring av brønner til bergvarme. Prosjektet markerer selskapets største satsing i regionen, hvor 22 brønner på 350 meter allerede er boret for å sikre stabil og miljøvennlig varme til boligene.
Asplan Viak, som har prosjektert brønnparken ved Øvre Kroken, har beregnet en årlig besparelse på ca. 247 000 kroner i året med bergvarme, inkludert nettleie og avgifter. Bergvarmeanlegget henter til sammen 408 572 kWh i året fra energibrønnene.
– Beregningene viser at bergvarme vil dekke det meste av oppvarmingsbehovet, noe som både på kort og lang sikt vil gi betydelige kostnadsbesparelser, sier Petter Vik, salgsdirektør i Rototec.
Kan oppleve kraftunderskudd
Vik understreker at bergvarme blir stadig viktigere i en tid med høye strømpriser og økt press på strømnettet i Nord-Norge.
– Nordland, Troms og Finnmark vil sannsynligvis oppleve et kraftunderskudd om noen år, og bergvarme vil derfor spille en viktig rolle for å avlaste strømnettet, sier Vik, som henviser til NHO og LOs rapport "Kraftløftet Nord-Norge". Rapporten viser at Nord-Norge står foran en eksplosiv vekst i etterspørselen etter fornybar kraft i landsdelen.
Geoenergi, eller bergvarme, er en bærekraftig energikilde som henter energi fra bakken gjennom vannbårne systemer. Energien brukes til oppvarming om vinteren og kjøling om sommeren, og reduserer avhengigheten av tradisjonelle energikilder.
– Bergvarme gir også den beste nedbetalingstiden, noe som betyr at kostnadene til oppvarming og kjøling kan reduseres betraktelig, sier Vik.
Flere ser til bergvame
Ronny Røtvold, prosjektleder i Consto, som står for utbyggingen, forteller at planlagt innflytting i de første leilighetene er sommeren 2025.
- Vi er i rute og jobber for å levere et solid miljøvennlig boligprosjekt, sier Røtvold.
Røtvold forventer at bergvarme vil bli stadig mer utbredt i Nord-Norge.>
-
Petter Vik i Rototec forteller at de ser et stort potensial i markedet i Nord-Norge, og tror at interessen for slike løsninger vil vokse.
- Mange bygninger i dag benytter mindre gunstige oppvarmingsløsninger, og vi ønsker å hjelpe flere med å bytte til mer effektive og miljøvennlige alternativer, sier Vik