-Teknologien som ble valgt her, er bergvarme, og varmepumpen vil kunne bruke varme fra bakken til å levere varme til både varmtvann og radiatorer. Dette gjøres ved hjelp av en væske som sirkulerer gjennom energibrønner utenfor bygget. I dette prosjektet vil det bores totalt fem energibrønner på eiendommen, forteller daglig leder Martin Schjølberg i Boligenergi.
Boligenergi AS er totalleverandør av smarte og kostnadseffektive energiløsninger i nye og eksisterende bygg og har spesialisert seg på å hjelpe borettslag og sameier til å gjøre lønnsomme investeringer for framtiden.
-Det forventes et forbud mot fyring med fossil olje i 2020, så hvis det er dette man bruker i dag, er det lurt å bytte til en annen energikilde nå. Boligenergi har tidligere utført lignende prosjekter, blant annet i Østre Kragskogen Borettslag og Gamle Madserud Allé i Oslo, sier Schjølberg.
Han viser til at da Østre Kragskogen boligsameie trengte å bytte ut sine varmtvannsberedere fra 80-tallet, valgte de å hente deler av varmen direkte fra fjellet ved hjelp av energibrønner og varmepumper. Ved hjelp av 9 energibrønner som ligger skjult under jorda rett i nærheten, kan de hente gratis og fornybar energi til tappevannet året rundt.
-Store deler av Oslo har svært gunstige forhold for bergvarmepumper, med hard steingrunn og kort vei ned til fjellet. Her er det ekstra mye energi å spare ved å bruke energibrønner, og dette har blitt en populær teknologi i området, både til oppvarming av rom og varmtvann, sier Schjølberg.
Han forteller at anleggene skreddersys til hvert enkelt borettslag eller sameie for å sikre størst mulig energisparing. En ENØK-analyse vil avsløre om et slikt tiltak er gunstig, og avdekke andre muligheter for å spare energi og kostnader.
Boligenergi har sammen med Obos Prosjekt AS prosjektert varmepumpesystemet og vært ansvarlig for arbeidet fra start til slutt. Systemet består i dag av tre nye beredere med varmepumper, som totalt har en effekt på 80 kW. Energibrønnene som henter bergvarme er ca. 260 m dype og fylt med en spritblanding som tar opp og frakter varmen fra fjellet. Pumpene som sirkulerer væsken i varmepumpesystemet er frekvensstyrte, noe som gir ekstra god utnyttelse av energien.
- Vi har også installert målere flere steder i systemet for å overvåke energibruken og sørge for at varmepumpen går som den skal, slik at energibesparelsen blir som planlagt, sier Schjølberg.
Nye standardberedere drevet på kun elektrisitet i Østre Kragskogen boligsameie ville kostet 1,5 millioner kroner, men sameiet besluttet å investere 1 million ekstra for å få det nåværende systemet.
-Dette er en fornuftig investering, siden sameiet vil spare rundt 350.000 kWh i året, noe som er en energibesparelse på over 50 prosent. Slik vil varmepumpen betale seg selv tilbake i løpet av noen år, og deretter føre til lavere kostnader totalt. I tillegg vil energien gi lavere klimautslipp og føre til en bedre energikarakter for leilighetene, sier Martin Schjølberg i Boligenergi AS.
Les mer om selskapets prosjekter på Boligenergi.no
Bildet under: Når arbeidet på Skillebekk er ferdig vil uteområdene se ut som før, men slik ser det altså ut under boring av energibrønnene. Det trengs mye utstyr til boring av energibrønner. Daglig leder i Boligenergi, Martin Schjølberg, viser hva som er med i dette prosjektet. Selve boreriggen står foran bilen. I front skimtes en energibrønn som allerede er boret ferdig (rød).
Satser på bergvarme for borettslag
Boligenergi har nettopp startet opp med et varmepumpeprosjekt på Skillebekk i Oslo. Boligsameiet kaster ut oljefyren og går over til fornybar og billig energi med varmepumpe. Vi har boret energibrønner og varmepumpen skal bruke varme fra bakken for å levere varme til både varmtvann og radiatorer, sier Martin Schjølberg i Boligenergi.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover