Interessen i det spanske markedet er nemlig stor for norske solfangere.

ASV Solars styreformann, Flemming Wagner opplyser til www.vvsforum.no, at man i løpet av 2012 fikk en rekke henvendelser om solfangeranlegg og det arbeides nå med å etablere et eget selskap i Spania for å betjene alle forespørslene.

Saken fortsetter under bildet:

Torkel Åsen, Flemming Wagner og Paul Gummerson fra ASV Solar kan alle puste lettet ut etter at den store jobben er utført ved Reuma Sol

- Vi er inne i en emisjonsprosess, hvor vi skal hente inn kapital for å industrialisere produksjonslinjen og styrke de internasjonale salgskanalene. Vi er i dialog med mange interessenter, blant annet i Spania, forteller Flemming Wagner.
Det handler enten om deleierskap i den norske virksomheten eller majoritetseierskap i et lokalt selskap, slik ASV Solar allerede har etablert i Italia. Det norske selskapet er åpne for flere løsninger med nye investorer.

Henvendelser fra mange
- Hvem har dere fått henvendelser fra?

- Det er privatpersoner med egne hus, større leilighetsbygg, ferie- og behandlingsenter og skoler på Costa Blanca primært. Det er åpenbart at jobben på Reuma Sol har blitt lagt merke til og derfor vil vi benytte Reuma Sol som et sted der interesserte kan komme å se nærmere på hva vi har gjort.

ASV Solar er også i kontakt med lokale håndverkere på Costa Blanca, som skal bistå i forhold til leveranser av anlegg i tiden som kommer.
Det totale arealet med solfangere som er installert på Reuma Sol er i overkant av 400 m2. Solfangeranlegget er koblet opp mot store vannmagasiner med en total kapasitet på ca. 30 000 liter, hvor man lagrer varmen som energi, for utnyttelse på kvelds- og nattestid samt i perioder der det er lite eller ingen sol.

Gass er back up
Anlegget bidrar med å varme opp to svømmebassenger i tilknytning til hovedhus, som holder jevn temperatur på 34 grader. I tillegg leverer det varm vann til dusjanlegg, tappevann og gulvvarme.

Reuma Sol har også 11 leilighetsbygg som hver inneholder fire leiligheter. Hver leilighet har tre soner med gulvvarme, som kan regulerer uavhengig av hverandre. Sonene er stue, bad og soverom. Det er montert nye solfangere på hvert leilighetsbygg og dette sikrer varmt vann til dusj, tappevann og gulvvarme.

- Finnes det noen back up?
- Ja, som tilleggsenergikilde benytter Reuma Sol sitt eksisterende gassbrenneranlegg, sier Flemming Wagner.
Forsiktige estimater viser at Reuma Sol vil spare mer enn 300 000 kroner i utgifter til gass. Håpet er at besparelsene vil bli større, da berregningene er satt lavt og gassprisene ligger an til å øke i årene som kommer. Direktør for Reuma Sol, Harald Johan Halvorsen er godt fornøyd så langt, men ønsker ikke å kommentere tall.

Saken fortsetter under bildet:

På taket av Reuma Sol ligger solfangerne som skal bidra til reduserte kostnader for behandlingshjemmet.

Kan spare mye penger
- Vi trenger en lengre periode for å få sammenlignbare tall. Vi ser allerede en nedgang i forbruket, men vil ha noe mer tid på oss siden sesongvariasjonene er store. Det vi kan si er at våre gjester er meget godt tilfreds og at anlegget fungerer etter intensjonene Anlegget er i full drift og vi holder kun på noe etterarbeid, som isolering, opplyser Halvorsen til www.vvsforum.no.

Investeringen har hatt en ramme på 1,8 millioner kroner. Dette gir en forsiktig tilbakebetalingstid på seks år. Når anlegget har en beregnet levetid på 40 år, vil det for Reuma Sols del oppnå en inntekt - basert på sparte utgifter til annen energi – bli hele 10 millioner kroner i løpet av solfangernes levetid.

Avansert styringssystem

- Hadde Reuma Sol ikke investert i et avansert styringssystem, noe vi mener er fornuftig og riktig, ville besparelsene blitt mer enn det dobbelte. Det avanserte nettverksbaserte styringssystemet overstiger i kostnad prisen for hele solfangeranlegget, påpeker styreleder i ASV Solar, Flemming Wagner.

Med det nye systemet får gjestene en økt grad av komfort og det var viktig for Reuma Sol å gå for et moderne system som også kan fjernstyre alle de 132 touchtermostatene som er installert. Hvis det er gjester som av en eller annen grunn ikke ønsker å regulere temperaturen i sine rom, vil man kunne fortelle resepsjonisten hvilken temperatur man ønsker. Via et enkelt skjermbilde fra en PC i resepsjonen fjernstyres temperaturen.

Tar miljøhensyn
- Hele vår varmeløsning kan for øvrig styres fra hvilken som helst lokasjon i verden som er tilknyttet Reuma Sol sitt nettverk og så er det nå engang slik at bedre styring gir bedre økonomi. N å kan Reuma Sol stenge ned temperaturen i de leilighetene det ikke bor noen i, sier Wagner.

Det er grunn til å nevne at ASV Solar fikk anbudet etter at Reuma Sol hadde jobbet med saken i over ett år på grunn av flere faktorer. K
onkurransedyktighet på pris er nærmest en selvfølge, men det at det norske selskapet tok gjenbruk på alvor falt i smak hos ledelsen og styret for Reuma Sol. Solfangerne er laget av 100 prosent resirkulerbare materialer.

- Vi tar hensynet til miljø på alvor, forsikrer styreleder, Flemming Wagner.

ASV Solar har en betydelig markedsandel i Norge. Annen hver bolig som har montert solfangere benytter solfangere fra ASV Solar. Ofte integreres solfangerne med andre energiløsninger, som varmepumper, vedovn og andre varmekilder.