Det er januar og minus tretti utenfor husveggen hos Roald Johansen i Alta. Inne er det likevel godt og varmt, uten at Roald frykter strømregninga av den grunn. Dette takket være et relativt enkelt energisystem basert på varmepumpe som rørleggermester Stig-Olav Murberg ved VVS Eksperten Rør og Bad i Alta monterte for to år siden.

- På årsbasis har jeg halvert energiforbruket, jeg er meget fornøyd med denne løsningen, sier altaværingen Roald Johansen, som dermed fulgte rådene fra rørlegger Murberg.

To års drift nå
Det er Altaelva, som aldri holder under 4 grader, som gjør at det ikke er nødvendig med dype borehull for å hente varme utenfra. Elvevannet siger nemlig gjennom grunnen rett utenfor huset, og gjør det mulig å pumpe varme fra en brønn som er bare 8 meter dyp. 


- Vannet er av meget høy kvalitet, det er en forutsetning, samtidig holder vannet alltid minimum 4 grader, og sommeren opp til 10 grader, selv midt på vinteren klarer varmepumpa fint å hente energi, uten varmetilskudd, det er jo flott, sier rørleggermester Murberg.

Han kan fortelle at grunnvann er en god varmekilde og ofte benyttet der det er langt til fjellgrunn, og hvis det samtidig god drift i grunnvannet. Fra en sugebrønn tilføres varmepumpen grunnvannet ved hjelp av en dykkpumpe, og det føres tilbake igjen via en avkastbrønn.

- Det er viktig at det tas hensyn til plassering av brønnene i forhold til grunnvannets driftsretning, sier Murberg.

Den første
Dette var dessuten den første varmepumpen fra leverandøren Vaillant som rørleggermester Murberg monterte. Etter alle forhold å dømme har den fungert godt.

- Jeg har spart mye på de to årene den har vært i drift, det kan jeg lese direkte av panelet, det er 64.210 kW til sammen, sier Roald Johansen fornøyd.

Systemet består av en Vaillant geoTHERM 103/2  og en Oso EP 300L dobbeltmantlet bereder som er koblet sammen med varmepumpen.

- Varmepumpen lager varme og varmtvann med prioritert varmtvannsdrift, forklarer rørlegger Murberg.

Kaldt vann fra nettet forvarmes via spiral i buffertank og sendes til varmepumpe som igjen sender vannet til toppen av bereder. Dermed slår man to fluer i et smekk. Man øker varmtvannskapasiteten og sikrer samtidig bakteriefritt vann.

Tur-vannet fra varmepumpa kjøres inn i en dobbeltmantlet bereder og derfra ut på gulvvarmeanlegget.

Anlegget er også ute-kompensert slik at vanntemperaturen styres av ute-temperatur.

To år-
Anlegget har nå vært i drift i 2 år uten problemer.

- Det har ikke vært nødvendig med varmetilskudd, sier rørlegger Murberg, som synes det er meget spennende at grunnvanns brønnen er bare 8 meter dyp. Her leveres vannet ut igjen etter å ha vært gjennom grunnvannsveksleren, og det kjølte vannet holder da ned mot 2 grader. 

Suksessen har gått på folkemunne og stadig flere har kjøpt Vaillant varmepumpe i Alta.


- Takket være elva blir det ingen dype brønner og anleggene heller ikke så kostbare, det er flere rørleggere her oppe som nå har fått øynene opp for mulighetene, og det er bare hyggelig, sier rørlegger Murberg, som legger til at han synes det er viktig vor valget at Vaillant er markedets eneste varmepumpe med 10 års garanti på kompressor.

- En varmepumpe er en langsiktig investering, garantien bør harmonere med dette, sier Murberg, som valgte å bruke Brødrene Dahl som leverandør til varmepumpen pga. leveranse og tilgjengelighet.

Rørleggermester Stig-Olav Murberg, VVS Eksperten Rør og Bad, Alta.