Olje- og energiministeren understreket at Norge som energinasjon både skal produsere olje og gass til en verden som trenger energi, og samtidig jobbe for å vri det norske samfunnet i grønnere og enda mer fornybar retning. Han kom også med en klar utfordring til næringslivet.

- For energiselskapene er meldingen klar: Rammene ligger fast, og vi har ingen planer om å endre dem. Tiden for å bygge ut fornybart er nå! Til industrien har jeg følgende budskap: Dere har langt på vei fått alt dere har bedt om når det gjelder rammevilkår. Nå er det deres tur til å innfri. Jeg ser svært gjerne nye investeringer i norsk industri, sa Borten Moe.

Han påpekte at antallet arbeidsplasser tilknyttet ren energi og miljøteknologi vokste kraftig i perioden 2005-2010. Fra rundt 30.000 til om lag 47.000 arbeidsplasser.

Han kom inn på Norges oppgaver som energinasjon.

- Norge har store energiressurser. De må vi forvalte på en best mulig måte, og på en måte som skaper mest mulig velferd for oss alle. Jeg mener at vi som energinasjon må greie å ha to tanker i hodet samtidig.

- For det første skal vi produsere olje og gass til en verden som trenger energi. For det andre skal vi jobbe for å vri det norske samfunnet i grønnere og enda mer fornybar retning.

- Det er en kjensgjerning at verden vil trenge fossil energi i lang tid framover, også innen togradersscenariet. Da er det selvsagt viktig at olje- og gassutvinningen er klimavennlig og skjer med så små utslipp som mulig. Her ligger Norge i tet internasjonalt. I tillegg er det viktig med så lite kull som mulig, sa han.

Han viste til at USA reduserer nå sine CO2-utslipp til nær 1990-nivå ved å gå fra kull til gass. Dette står i skarp kontrast til utviklingen i Europa.

- Norsk olje og gass er med andre ord en del av løsningen, ikke en del av problemet. Så skal vi i tillegg produsere mer fornybar energi.

Borten Moe understreket at Norge er i ferd med å gjennomføre en større utbygging av fornybar energi enn vi har sett på generasjoner. Den er traktatfestet med Sverige, og er enstemmig vedtatt av Stortinget. Det er derfor både misvisende og alvorlig at ledende opposisjonspolitikere sår tvil om rammene og forutsigbarheten rundt ordningen, senest på NRK i går. Det bidrar til unødvendig usikkerhet for industrien.

- Mange hevder myndighetene behandler for få konsesjonssøknader til å kunne nå disse målene, noe han tilbakeviste ved å henvise til at i perioden 2006-2011 ble det gitt konsesjoner til over 8 TWh fornybar kraftproduksjon.

- I 2012 har vi skrudd opp tempoet ytterligere! Og jeg er glad for nå å kunne presentere helt nye tall, som bekrefter denne trenden!

- Det ble behandlet rekordmange konsesjoner i fjor. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) behandlet konsesjonssaker som kan gi totalt 4,42 TWh ny produksjon. Samtidig behandlet Olje- og energidepartementet konsesjonssaker som vil gi nesten 2,4 TWh ny kraftproduksjon, sa han og viste til den pressemeldingen OED hadde sendt ut tidligere på dagen.

I den pressemeldingen sier Borten Moe at Norge nå er nå i ferd med å gjennomføre en større satsning på fornybar energi enn vi har sett på mange år. Sammen med Sverige skal vi få på plass 26,4 TWh ny produksjon innen 2020. Norge vil da ha en fornybarandel på 67,5 prosent, den høyeste andelen i Europa.

I sin tale under NHOs årskonferanse avsluttet han med en utfordring, nemlig å få til økt tilgang på utslippfri, ren energi. Dette vil bli et stadig større konkurransefortrinn i en verden hvor klimagassutslipp etter hvert får en pris. Fornybarsatsningen i Norge er derfor i høyeste grad fremtidsrettet, sa han og mener at Regjeringen har lagt forholdene godt til rette blant annet ved at nettmeldingen som er behandlet i Stortinget gir grunnlag for en historisk utbygging av nett.

- Elsertifikatene vil sørge for god tilgang til mer fornybar kraft i årene fremover, uten at det legger større byrder på industrien. Vi har styrket satsningen på energiforskning betydelig. Og sist, men ikke minst har vi gitt ENOVA et eksplisitt mandat til å støtte fullskala produksjonslinjer i industrien, sa olje- og energiministeren.