Maksimalt luftlekkasje kan være 0,6, mens den siste testen ga en lekkasje på 0,23.

– Et passivhus må være dokumentert tett, i motsetning til andre bygg. Vi har gjennomført fire tester og alle er langt under kravene. Byggentreprenør BundeBygg har gjort en kjempejobb, sier prosjektleder Espen Aronsen i GK Norge.

Miljøhuset GK er nå snart ferdig til innflytting. For å kunne klassifiseres som passivhus må luftlekkasjetallet for bygget dokumenteres med trykktester.

Kravet til maksimalt luftlekkasjetall er 0,60 (n50, luftskifte pr. time ved 50 Pa undertrykk). Det er i løpet av byggeperioden gjennomført tre trykktester på forskjellige deler av bygget, og med meget gode resultater; 0,12 – 0,26 – 0,34. Den avsluttende trykktestingen av hele bygget viste et lekkasjetall på 0,23, cirka 60 prosent bedre enn kravet.

Seniorrådgiver Frode Gjerstad i Enova har vært tilstede under to trykktester av bygget på Ryenstubben, også nå sist da hele bygget ble testet.

– Jeg har lært mye og jeg er imponert over kvaliteten på utførelsen og engasjementet som er vist fra alle som arbeider med prosjektet. Prosjektet har et dokumentert lekkasjetall på cirka 1/3-del av et allerede svært ambisiøst nivå. Dette er rett og slett imponerende, sier Gjerstad.

Prosjekteringsleder Bjørn Hauge hos BundeBygg er også svært fornøyd med resultatene teamet har oppnådd. Hauge sier det viktigste har vært at hver enkelt medarbeider har vært med på laget og har forstått viktigheten av høy kvalitet på det arbeidet som utføres.

– Byggebransjen skulle jo, litt flåsete sagt, ha bygget med Miljøhus-kvalitet helt siden fukt- og vindsperrer ble tatt i bruk. Dette er ikke forskning, men det er en utfordring å levere så god kvalitet når det meste handler om fremdrift, kostnader og bunnlinje. Et godt tømrerteam ble kurset litt på forhånd, samt at vi har fulgt opp og fokusert på kvalitet i alle prosesser. Vi har lært og vi er blitt målt kontinuerlig, sier Hauge.

Miljøhuset GK åpnes offisielt 23. August. GK Norge og GK Konsern flytter inn i sitt nye bygg i begynnelsen av juni.