Det er signalisert at det vil komme strengere forskrifter fremover og at byggestandarden på sikt vil legge seg på nivå opp mot passivhus og plusshus standard. Dette krever kompetanse innen valg av riktig ventilasjonsprinsipp og valg av riktig luftmengde for den enkelte bolig.
Flere av foredragsholderne var opptatt av at det generelt sett var for dårlig med luftmengder i dagens boliger. Kravene til luftmengder i nåværende forskrifter gir ikke nok luft i alle rom samlet sett, og nye fancy kjøkkenhetter som trekker ut masse luft skulle aldri vært lov å selge var noen av temaene.
Fagansvarlig for VVS i Multiconsult Oslo, Kjell Ivar Moe var i sitt innlegg inne på at vi må sikre kvaliteten på innemiljøet ved å se på hvordan vi kan bygge energieffektive tekniske anlegg som både ivaretar forbrukerens trivsel og er økonomiske i innkjøp og drift.
Moe var klar på at vi må ventilere bedre totalt sett i stuen og andre oppholdsrom som soverom enn det grunnventilasjonen tilsier, og at med dagens åpne kjøkkenløsninger kreves det mer luft i kjøkkenet enn det som er kravene i TEK 10.
- Det er viktig avklare rammebetingelsene før man bygger. Hva er behovet. Så må arkitekter, rådgivere og entreprenører bli dyktigere til å tilpasse boligene for gode ventilasjonsløsninger.
Det betyr at vi må tenke litt annerledes for å få plass til både aggregater og kanaler, sa Kjell Ivar Moe.
Et annet poeng han trakk frem var utfrodringene i forhold til aggregat i egen bolig, altså desentraliserte ventilasjonsanlegg. Det vil kreve kunnskap om drift og vedlikehold. Et aggregat vil kreve både service og filterskift, og Moe mente dette kan by på problemer for en del boligeiere som har 10 tommeltotter og ikke er like opptatt av vedlikehold.
Forretningsutvikler i Flexit AS, Knut Skogstad var også opptatt av de nye kjøkkenhetteløsningene.
– De nye kjøkkenhettene ser veldig flotte og fancy ut. Problemet er bare at de trenger 700-1000 kubikkmeter luft. Det burde ikke være lov å trekke ut 700 kubikkmeter luft, for det vil aldri fungere. Vi får telefoner fra mange fortvilte boligeiere som er misfornøyde med effekten av sitt ventilasjonsanlegg, nettopp på grunn av det, sa Skogstad i sitt foredrag.
- Det må sikres erstatningsluft rundt kjøkkenhettene, og det kan gjøres ved at man kjører kjøkkenhetten mot aggregatet og tilfører erstatningsluften gjennom ventilasjonsanlegget.
Han poengterte også at ventilasjonsanleggene i boliger og leiligheter må være enkle å montere og ikke minst betjene. Det må stå lett tilgjengelig. Enklere løsninger jo bedre, og mye kan styres av CO2 følere som regulerer riktig luftmengder i ulike rom med enkle betjeningspaneler. Vi må få forbrukeren eller boligeieren til å forstå at et ventilasjonsanlegg krever service på lik linje som en bil trenger det. Servicehefter og dokumentasjon er veldig viktig å ha orden på.
Sikre kunnskap
- Skal vi få gode ventilasjonsløsninger som fungerer i boligene må vi sikre kunnskap i alle ledd. Både hos de utførende, VVS-konsulentene, og hos brukeren. Det er viktig at vi oppnår best mulig ventilasjonseffektivitet, og da må vi for eksempel som et moment, vite noe om hvor man skal plassere ventiler i rommene for å få best mulig effekt., sa forretningsutvikleren fra Flexit.
Skogstad kom avslutningsvis med en liten appell til Enova. Han mente de burde stryke ordene godt inneklima på sine sider, hvor det står at man oppnår godt inneklima ved å isolere godt og skifte vinduer alene. Det stemmer dårlig var hans budskap.