Bakteppet for de absolutte kravene er ønske om energisparing, gjennom at EUs økodesigndirektiv fra 1. januar neste år blir en forordning/lov.
Utover dette innfører den europeiske bransjeorganisasjonen Eurovent* også en strengere energimerking av ventilasjonsaggregater. I praksis betyr dette at produsenter som ønsker å selge produkter i EU må kunne CE merke sine aggregater. Men da må et antall nye energi-, funksjon- og tekniske dokumentasjonskrav være oppfylt.
I sum regner man med at dette vil stimulere til industriell innovasjon og utvikling, og enda mer effektiv energisparing.
Som i husholdning
De fleste har sikkert notert seg at kjøleskap og vaskemaskiner allerede er ordnet i energiklasser fra A+ og nedover, noe som vil gjøre det lettere å sammenligne produkter.
- Det blir enklere for kundene å sammenligne produkter, samt lettere å vinne anbud på kvalitet og lavt energiforbruk. Jeg er meget tilfreds med de nye kravene, sier salgssjef Lars Lerdalen i IV Produkt.
- Når Eurovent fra 1. januar innfører en ny A+ klasse og skjerper energikravene i de øvrige klassene, er det veldig bra for bransjen, sier Lerdalen til VVSForum.
Grunnleggende energikrav
Økodesignkravene til varmegjenvinning i henhold til økodesign-forordningen vil innføres i to etapper (2016 og 2018) og gjelder rotorer, motstrømsvarmevekslere og platevarmevekslere.
Her skal temperaturvirkningsgraden være minst 67 % i 2016 og 73 % i 2018. Kravet til batterivarmevekslere er noe lavere, 63 % i 2016 og 68 % i 2018.
Økodesign-forordningen stiller også krav til elektrisk effektivitet i ventilasjonsaggregater. Her brukes en felles definisjon som heter SFP-internt, som da angir den indre effektiviteten i aggregatet. Kravet for det ligger på 0,9 i 2016 og 0,8 i 2018. Det som er avgjørende for SFP-internt, er trykkfall over filter og varmegjenvinner samt den totale viftevirkningsgraden.
Må ikke forveksle
- SFP-internt må ikke forveksles med den konvensjonelle definisjonen av SFP, i den beregningen brukes alle trykkfall i aggregatet og kanalsystemet, sier Lerdalen.
- Når det gjelder minimumskravene for varmegjenvinning som er satt til ventilasjonsprodukter er de foreløpig et stykke under det som er gjeldende i Norge. Etter alt å dømme vil de nye norske tekniske forskriftene ( TEK 15 ), innebære det høyeste kravet til varmegjenvinning i Europa. Forslaget, som sannsynligvis blir vedtatt, sier 80 % varmegjenvinning for boliger, mens for andre eiendommer er kravet satt til 85 %, noe som vil medføre store besparelser for byggeier, sier Lerdalen.
Viktig med uavhengig energimerking
Når det gjelder Eurovents nye energimerking av luftbehandlingsaggregat etter energiklasser A+ til E er Lerdalen overbevist om at dette vil stimulere kvalitet og innovasjon. Det bør bli lettere å kunne vinne anbud med kvalitetsprodukter og et Life Cycle Cost (LCC) fokus.
- Konkurranse på like vilkår er et framskritt for et velfungerende marked. At produktene er testet av uavhengig tredjepart slik som Eurovent, er en naturlig del av pakken. Jeg har sett flere ta til orde for at man bør velge utstyr som er sertifisert etter Eurovent standard. Nå blir slik dokumentasjon forhåpentligvis satt i verk, sier Lerdalen.
Fleksible aggregater
Lerdalen tror Økodesign og den nye energimerkingen kan være siste lodd på vektskålen i mange anbudsrunder. Når man har funnet utformingen av anlegget i forhold til kapasitet, ønske om gjenvinningsgrad og utforming, har man ofte et utvalg av utstyr og løsninger man kan velge mellom.
- Den som kan dokumentere den mest energieffektive utformingen vil gå av med seieren, innenfor et fornuftig prisvindu. Det vil være avgjørende med stor fleksibilitet, et bredt spekter av aggregatstørrelser med mulighet til å kunne optimalisere valg av vifter, motorer og ulike typer av batterier, filter og gjenvinnere fra prosjekt til prosjekt, påpeker han.
Energieffektivitet og LCC
- Energiegenskaper vil dermed i større grad avgjøre kundens valg av ventilasjonsaggregater enn for vaskemaskiner. I vår bransje er det store besparelser å hente på energieffektivt utstyr, påpeker Lerdalen.
Han understreker at nesten alle IV Produkts ventilasjonsaggregater kommer til å kunne klassifiseres som A+.
- IV Produkts fokus på LCC, har gjort at vi i dag har bransjens bredeste utvalg av vifter, motorer, varmegjenvinnere, filtre, batterier og lignende med høye virkningsgrader og lave trykkfall. Det brede sortimentet av aggregatkomponenter og et bredt spekter av aggregatstørrelser, er helt avgjørende. Lufthastigheten er en annen meget viktig forutsetning for å kunne oppnå god energieffektivitet, da lav lufthastighet gir muligheten for lave trykkfall og høy virkningsgrad på varmegjenvinning og vifter, sier Lerdalen avslutningsvis.
* Den Europeiske bransje- og sertifiserings-ordningen for luftbehandlingsaggregat
Kravene som har virkning fra 1. januar 2016
Økodesignkrav: For å kunne CE merke sine luftbehandlingsaggregat og selge dem i EU fra 1 januar kreves at produsenten:
• Klarer minimumskravene for varmegjenvinning
• Ikke overskrider maks verdiene for SFP-internt
• Leverer vifter som er turtallsregulert
• Leverer filtervakter som viser når filter skal skiftes
• Leverer en større og mer utfyllende produkt- og teknisk spesifikasjon som bl.a. viser at ovenstående krav oppfylles
Eurovents nye Energimerking: Fra 1 januar 2016 gjelder nye energiklasser for luftbehandlingsaggregat, hvilket innebærer at produsenten:
• Må energimerke sine aggregater fra A+ til E
• Må dokumenter aktuell energimerking på tekniske spesifikasjoner og utskrifter
• Må levere en utvidet produkt- og teknisk spesifikasjon som viser bakgrunn for energimerkingen slik som:
Lufthastighet i aggregatets tverrsnitt
Tørr temperaturvirkningsgrad for varmeveksleren
Trykkfall over varmegjenvinneren
Totalvirkningsgrad for vifte, motor og evt. frekvensomformere
Medarbeiderne i IV Produkt Norge, er hjertens enig om at de nye krave fra EU vil komme bransjen og kundene til gode. her står fra venstre, Håvard Saxi Strøm, Roy Anstensen, Lars Lerdalen og Arild Ski Nilsen.
- Blir enklere å konkurrere på kvalitet og like vilkår
Lars Lerdalen IV Produkt ønsker nye krav og energimerking av ventilasjonsprodukter i Europa velkommen. Fra 1.januar 2016 innføres en rekke absolutte krav til ventilasjonsaggregater. I tillegg vil den europeiske bransjeorganisasjonen Eurovent* kreve strengere energimerking av aggregater.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.