TEK 10 skal fortelle om hvilke krav som gjelder til plassering av toalett – og skiller dessuten mellom kategoriene “generell brukbarhet”(bolig) og “universell utforming”, som gjelder for arbeids- og publikumsbygninger.
Anders Kirkhus, seniorrådgiver ved Sintef Byggforsk, avdeling for Kunnskapsformidling
forstår godt at det kan oppstå forvirring.
- I forskriften kunne dette fremgått mer tydelig, og det arbeides akkurat nå med å få direktoratet til å endre på veiledningsteksten, slik at den skal bli lettere å forstå, sier Kirkhus til Vvsforum.
Universell
Hva gjelder avstand til vegg fra forkant av porsjelen sier ifølge Kirkhus TEK10 klart at det for arbeids- og publikumsbygninger skal være universell utforming, noe som medfører at det skal være 85 cm, i hvertfall minimum på den ene siden.
- Dette har sin bakgrunn i at det skal være mulig å rygge en rullestol langt nok bak til at man kan komme seg sideveis fra stolen og over på toalettet, denne avstanden tar hensyn til hjulene på en rullestol og at det ofte kan stikke håndtak ut bak som vil skape avstand til veggen, og da trenger man denne avstanden, forklarer han.
Ifølge Kirkhus er dette det samme kravet som står i NS 11001-1 kalt “Universell utforming av arbeids- og publikumsbygninger”. Det finnes en anvisning om dette kalt 361.215 Sanitærutstyr og plassbehov i Byggforsk-serien, der viser man også at nødvendig betjeningsareal i boliger kun er de 50 cm som selve setet har.
- Det er ikke krav om universell utforming i privat bolig - men enkelte boliger skal være såkalt tilgjengelig boenhet, da er det noen krav, men de går ikke så langt som krav om universell utforming, understreker Kirkhus.
Hvorfor 0,70?
Det hender kravet om 70 cm blir nevnt i ulike byggsammenhenger. Dette er fordi 0,70 m er et standard utstyrsmål for et tradisjonell golvmontert klosett med sisterne.
- En veggmontert klosett med skjult sisterne stikker vanligvis 0,55 m ut fra veggen, men det finnes også lange modeller som stikker 0,7 m ut, forteller Kirkus.
Nå er det slik at Forskriften (TEK10) har ikke et entydig krav om 0,7 m dyp sideplass. Veiledningen til TEK10 gir en anbefaling (altså ikke en preakseptert ytelse, men et godt råd) om at dybden på sideplassen bør være minimum 0,7 m ved universell utforming (altså ikke aktuelt for boliger).
- Men den andre standarden: NS 11001-2 Universell utforming av byggverk Del 2 Boliger sier i utgangspunktet at målet skal være 0,85 m fra vegg til forkant, men at det for vegghengte klosett er det tilstrekkelig med 700 mm, påpeker Kirkhus.
Han legger til at denne standarden ble laget før TEK10 kom, og dermed vil nivået på del 2 ligge et sted mellom kravene i TEK10 til tilgjengelige boliger og til universelt utformede arbeids- og publikumsbygninger. Man skal likevel være klar over at Standardens krav gjelder bare dersom den er en del av kontrakten, om man skal se firkantet på det.
Hvorfor 0,85?
På spørsmålet om hva som er riktig å velge f.eks. ved et offentlig bygg svarer Kirkhus følgende:
- Det man må spørre seg er hva universell utforming dypest sett skal være. Hvis det er slik at alle som har behov for å gå dit skal kunne komme enkelt til på toalettet bør det være 0,85 meter. Å kreve 0,7 m dybde på den frie plassen ved siden av klosettet anser vi derfor som en litt uhensiktsmessig mellomløsning. Ja, det er lettere å komme til med 0,7 m dybde på sideplassen enn 0,55 m, men det er ikke dypt nok til sideveis forflytning med rullestol, men som tidligere sagt er det nok at det er det på den ene siden, sier han til Vvsforum.
Dermed er det mulig å bruke vegghengt toalett, vel og merke dersom rommet er planlagt for dette.
- Det er viktig på forhånd å være spesifikk i hvilke avtaler man gjør, sier han.
Anders Kirkhus, seniorrådgiver ved Sintef Byggforsk, avdeling for Kunnskapsformidling. Foto: Mikkel Moxness
Forvirring om toalettets avstand til vegg
Mange er i villrede om hvilke krav som egentlig gjelder for boliger og offentlige bygg under universell utforming. Forskriften i TEK10 kunne så absolutt vært enklere å forstå.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover