Beholde flere bygg

Forhold som tilstand, tilgjengelig areal, bæreevne, etasjehøyde og sjaktareal er gjerne avgjørende for hvorvidt bærekonstruksjonen beholdes. Samtidig vet man at ca. 40% av klimagassutslippene til et nytt bygg er tilknyttet bærekonstruksjonen. Moderne løsninger for balansert ventilasjon krever mye plass og høyde. Disse oppgis ofte som en viktig årsak til at man velger å rive bærekonstruksjonen. Men trenger det å være sånn?

Saken fortsetter under illustrasjonen:

Figur 1: Klimagassutslipp fra eksisterende og planlagte Powerhouse-prosjekter plottet mot kurve for CO2-reduksjon iht. Parisavtalen. Rehab-prosjektet Powerhouse Kjørbo (1) skiller seg ut med svært lave utslipp grunnet gjenbruk av bærekonstruksjon. (Kilde: Skanska)

Hybrid ventilasjon en mulig løsning

I Forskningsprosjektet Hybridene har vi arbeidet med konsepter for hybrid ventilasjon over de siste 3 årene. Funnene våre viser at hybride ventilasjonsløsninger er lite brukt i Norge, og at de sjelden vurderes. I tillegg ser vi at CO2-utslipp fra tekniske anlegg kan reduseres med ca. 40 % ved å benytte hybrid ventilasjon fremfor mekanisk uten å gå på bekostning av gjeldende standarder og regler. Reduksjonen kommer som følge av kraftig redusert omfang (ca 20-30% reduksjon av utslipp til materialer) og redusert energibruk i driftsfasen. Dette er sett bort ifra fordeler og besparelser knyttet til redusert etasjehøyde, mindre teknisk rom etc.

Figur 2: Interiørbilde Vertikal Nydalen. (Foto: Snøhetta)
Figur 2: Interiørbilde Vertikal Nydalen. (Foto: Snøhetta)

Vertikal i Nydalen, en ny standard?

I kontordelen av pilotprosjektet Vertikal Nydalen, som ble oppført i 2023 med ren naturlig ventilasjon gjennom luker i fasaden, finnes det ikke behov for ventilasjonssjakter eller nedsenket himling. Det ligger betydelig forskning og utvikling bak løsningene, og prosjektet måtte søke om 3 dispensasjoner fra PBL og Arbeidstilsynet. Gjeldende krav til netto energibehov, luftmengder og trekk i nærsonen blir ikke tilfredsstilt. Likevel har prosjektet etter 11 måneders drift et målt energibehov bedre enn FutureBuilt nZEB nivå, og spørreundersøkelser blant kontorbrukerne viser at de er betydelig mer fornøyd med inneklimaet enn i tilsvarende moderne kontorbygg med balansert ventilasjon.

Forskning og innovasjon nødvendig

Funnene i Hybridene, sammen med en mengde andre forskningsfunn innen inneklima og ventilasjonsteknikk de siste årene, viser at mulighetsrommet for alternative og tilpassede ventilasjonsløsninger er lang større enn de fleste prosjekterende tror. Balansert ventilasjon med høye luftmengder er ikke eneste veien til mål. Løsningen på Nydalen Vertikal er bare et eksempel, men resultatene sier sitt. 

Det ligger et enormt bærekraftspotensial (i hovedsak miljømessig og økonomisk) i å tørre å tenke annerledes, samt å utfordre vedtatte sannheter. Innenfor de rammebetingelser som er gitt av dagens byggeregler og standarder mener vi at det med riktig valg av løsning vil være mulig å oppnå:

Hva må vi gjøre?

Fornyelse av eksisterende bygg er et avgjørende tiltak for å møte kommende krav til klimagassutslipp fra bygg. Resultatene fra Vertikal Nydalen, Hybridene og flere andre viser at det ligger store gevinster og mulighetene og venter. Men endring må til, og vi kan ikke la eksisterende systemer og praksis stå i veien for bedre løsninger. Tør bransjen å vente på at andre realiserer gevinstene?

Innlegget er ført publisert på ventilasjonsforum.no