Slik innledet Ahlsell Norge-direktør Runar Hansesætre grossistens kickoff med leverandørene på hovedkontoret på Alnabru i Oslo for å presentere sine planer for  2025.

¬– Hva er det så vi bruker pengene på? Det ene er at vi kjøper virksomhet som gir kundene våre mer verdi, og som dermed også gir dere som leverandører mer verdi. Så langt i år har vi kjøpt syv selskaper med en omsetningsverdi på ca. 500 millioner. Flere av disse selskapene jobber inn mot industrien, og det er en helt bevisst satsing da vi i Ahlsell ønsker å ha et bein inne i flere forskjellige kunde- og produktsegmenter.

– Når vi kjøper et selskap, så spør vi hvilke produkter våre kjære leverandører har som vi kan tilføre også et datterselskap. Sånn sett oppnår vi en felles vekst. Vi ser også, at når vi kjøper et selskap innenfor et produktområde, blir det mer fokus på det i Ahlsell og man drar enda mer business rundt dette produktområdet. 

Har doblet omsetning

Ahlsell har de siste 6-7 årene doblet omsetningen i Norge, men også i AhlsellGroup. Omsetningen for Ahlsell Norge i fjor, endte på nær 7,5 milliarder, og de styrer i år mot en omsetning på ca. 9,5 milliarder.

– Vi omsatte i fjor for 50 milliarder i konsernet. Vi har en ambisjon om å doble innen 2030, både i Ahlsel Group og i Ahlsell Norge.

– Det betinger invetereringer i nye logistikksentre og å utvide kapasiteten med mer enn 100% i samtlige fire land. Det er et «par milliarder» i investering som vi gjør i løpet et  par års tid i fire land. Vi mener alvor med å fortsette å utvikle oss sammen med dere, understreket han. 

Stort fokus på bærekraft

Bærekraft blir et viktig satsingsområde i tiden framover. Hansesætre pekte i den anledning på det nye logistikksenteret som er under bygging i Eidsvoll, som skal bli et av de største i sitt slag i landet.  

– Vi har en klar ambisjon om å bygge et mer bærekraftig samfunnet. Da er det jo naturlig at vi tar vår egen medisin når vi bygger logistikksentre eller nye butikker. Derfor blir dette et bygg som produserer mer energi enn det det bruker.

Han påpeker samtidig at ingen kommer utenom de mange krav som er under oppseiling innenfor det grønne skiftet.

– Vi vet at kundene og myndighetene kommer med mange krav. Og vi, sammen med dere, har en mulighet for å skape oss et konkurransefortrinn når vi klarer å ta fram produkter og løsninger med lavere fotavtrykk. Når vi tar fram produkter og løsninger som tillater ombruk, og når vi tar fram produkter som har reservedeler slik at vi kan forlenge levetiden på produkter og løsninger. Og ikke minst når vi tar fram produktdata som gjør at kundene får informasjon som gjør at de kan ta bærekraftige valg.

– Alt dette etterspørres nå. Mange av de største kommunene krever allerede en høy prosentandel ombrukt i sine prosjekter. Og Bergen kommune skal ha 60% ombrukt i sine nye prosjekter i 2030. Dette må vi forholde oss til, og som gir oss en enorm mulighet hvis vi sammen er smartere enn de vi konkurrerer med.

Ahlsell har bestemt seg for å være svært ambisiøse på dette området,  og skal redusere vårt eget fotavtrykk, det de har direkte påvirkning på, med 75% innen 2030. Grossisten forplikter seg videre til å redusere de absolutte utslippene av drivhusgasser i scope 1, 2 og 3 med 90% innen 2045 sammenlignet med basisåret 2022, og å nøytralisere gjenværende utslipp for å oppnå nullutslipp av drivhusgasser fra hele verdikjeden innen 2045.

– Jeg tror det er mulig, nettopp fordi kundene krever det. Og fordi mange av dere leverandører tar dette på største alvor og vil komme med produkter som har lavere fotavtrykk, produkter som lever lenger og produkter som kan brukes på nytt. 

Hva er grossistenes rolle

Hansesætre får jevnlig spørsmål om grossistenes rolle i varelogistikken, og understreker at han naturlig nok ikke er objektiv i sine svar. Likevel er han ikke i tvil om at grossistleddet trolig vil bli viktigere enn noen gang for å kunne ha en effektiv vareflyt i tråd med hva markedet etterspør.  

– Det krever en digital støtte underveis for å flytte disse varene når kundene våre krever at disse produktene skal brukes på nytt eller de skal ha service og reparasjon. Vi har tenkt å hjelpe kundene våre til å forlenge levetiden på det vi sender, derfor kjøper Ahlsell selskaper som driver nettopp med reparasjon og service.

– Det grønne trykket som kommer fra kunder og myndigheter på det grønne, vil bli en tsunami av krav vi alle må forholde oss til. Jeg er sikker på at grossisten har en «pole position» i dette skiftet vi nå ser foran oss.

Investerer i menneskene

Hansesætre understrekte også at det viktigste området de investerte i, er de ansatte.

– Vår filosofi, er at dersom man har det bra på jobben, så gjør du en best mulig innsats. Vi ønsker å bygge en kultur hvor alle  kan føle seg sett og hørt. Vi skal føle oss trygge, vi skal tørre å dele det vi har på hjertet og vi skal tørre å stille spørsmål. Når mange gjør det, kommer det perspektiver på de beslutningene vi skal ta, som vi ellers ville gått glipp av.

– Jeg har jo et ganske snevert syn med min erfaring så langt i livet. Men når jeg får den erfaringen blandet med alle de andre som har en annen ryggsekk; enten det er bransje, arbeid, etnisitet eller hva det måtte være, så bidrar det i sum til å at veivalgene blir veldig mye bedre.

Ahlsells administrerende direktør er utdannet – og sertifisert som mangfoldsleder, og selskapets bevisste arbeid med inkludering og mangfoldsarbeid, ble hedret med elektrobransjens mangfoldspris i 2024. En pris han med rette er stolt av.

– Det er folkene våre som er fundamentet i Ahlsell, og hovedårsaken til at vi gjør det så bra! 

Tydelige forventninger

Ahlsell har tydelige forventninger til sine samarbeidende leverandører for 2025.

– Vi forventer at vi skal sitte på samme siden av bordet. Vi forventer at vi klarer å ta fram saker sammen som er bra for menneskene, bra for businessen og bra for den planeten vi bor på. Det kan være ren energi, det kan være energieffektivisering, det kan være bedre vann og avløpsslekt, det kan være å forebygge klimaskader.

¬– Det er mange utfordringer i samfunnet. Det fine er at vi sammen kan skape et større marked enn å bare gjøre det som kundene etterspør. Vi forventer også at vi sammen skal få ned klimaavtrykket på transport ytterligere gjennom forenkling og effektivisering.

– Men selv om Ahlsell har klare målsetninger, sitter vi ikke på alle svarene, påpekte han.

–  Det er sammen med dere vi klarer å skape fasiten! 

God timing før forhandlingsmøtene

Ahlsell skal snart ut i de årlige forhandlingene med sine samarbeidspartnere. Derfor er timingen på denne samlingen veldig god, forteller Ahlsell Norges markedssjef Per Arne Heggen.

– Vi har så gode samarbeidspartnere på leverandørsiden, som vi ønsker vi å informere om hva vi skal vektlegge og hva vi skal utvikle oss på i 2025. Det er alltid nyttig  å ha en sånn type felles informasjon i forkant av forhandlingene, slik at vi ikke behøver å gå gjennom alt med hver leverandør. Det effektiviserer forhandlingene vesentlig.  

I tillegg møtes partene mer forberedt til forhandlingsmøtene.

– Jeg mener vi har gitt de forutsetningene i dag for å møte best mulig forberedt. Noe vi ikke hadde hatt da. Samtidig får vi også fortalt om hvilke forventninger vi har til våre leverandører, ikke minst forhold til bærekraft og dokumentasjon. To områder det blir økt fokus på i tiden framover.

Ahlsell er godt rigget på begge områder, mener han.

– Vi ønsker ikke bare å være gode, men å være ledende på disse områdene, og på den måten også samarbeidspartnere og kunder i samme retning. Ett eksempel, er at Ahlsell var først ute med ønsket om å fase ut fellesnummer for å ha mest mulig sporbarhet på produktene, og vi vil fortsatt være helt i front i bransjen vår når det gjelder dokumentasjon. Alt dette er så viktig, derfor var det et naturlig tema her i dag.

Også Heggen understreker viktigheten av samspillet mellom grossisten og leverandørene.

– Et godt samspill gir en styrke og unike muligheter som må belyses, og vi inviterer til enda mer samarbeid med de mange gode leverandørene vi har. Vi har en rekke naturlige møteplasser i butikkene våre, i kompetansesentrene og andre, store lokaler. Det gjør oss kapable til å kunne samle flere leverandører for presentere nyheter eller framtidsvisjoner, enten på lokalt, regionalt eller nasjonalt nivå.

– Vi ønsker å komme enda tettere på leverandøren og bistå dem med å profilere seg og sine produkter overfor sine kunder. Det skal være lønnsomt å samarbeide med Ahlsell!