Tiltaket er støttet av Enova og har en investeringsramme på en halv milliard kroner. Energos skal levere all teknisk utrustning til energigjenvinningsdelen.
Klimagassutslippene vil bli redusert med over 50.000 tonn, i det en betydelig del av avfallet kommer fra fornybare kilder. Energiproduksjonen fra avfallsforbrenningen tilsvarer et forbruk på 20.000 tonn tungolje.
Anlegget vil totalt produsere cirka 230 GWh energi. Anlegget er planlagt å starte produksjon første halvår 2010.
Høy energiutnytting
Hafslund har valgt Energos som leverandør av all teknisk utrustning til anlegget. Kontrakten ble undertegnet 7. mars 2008 og utgjør en vesentlig del av investeringsrammen.
– Hafslund satser på moderne, miljøvennlig og norskutviklet teknikk for energiutnytting av avfallsbasert brensel. Anlegget vil få lave miljøutslipp og svært høy energiutnyttelsesgrad. Vi viderefører dermed satsingen på bruk av anlegg som benytter forbehandlet avfall. Dette er et brensel med høy brennverdi og som gir insentiver til en god balanse mellom material og energigjenvinning. Anlegget gir oss mulighet til å utvikle gode løsninger innen logistikk og produksjon av brensel til våre anlegg for energiutnytting av avfallsbasert brensel, sier regiondirektør Pål Mikkelsen i Hafslund.
Mikkelsen understreker at samarbeidet mellom Energos og Hafslund i dette prosjektet gir gode muligheter for å samarbeide om nye prosjekter i inn og utland.
Trøndersk miljøteknologi
– Hafslund velger trøndersk miljøteknologi når de nå satser på en storstilt utbygging for å sikre miljøvennlig energi til sitt anlegg på Borregaard. Avfallsmengden vokser veldig fort, og Energos tilbyr en teknologi som behandler og utnytter avfallet på en miljøvennlig og kostnadseffektiv måte. Vi bidrar på denne måten til at betydelig mindre avfall går til deponi, sier daglig leder Hans-Olav Midtbust i Energos.
Midtbust sier han er glad for at stadig flere ser at avfall kan utnyttes som en ressurs som kan omdannes til miljøvennlig energi. Energos’ teknologi bidrar til å redusere de totale utslippene av CO2.
– Etterspørselen etter vår teknologi er så stor at vi kunne ansatt 20 sivilingeniører på dagen om de bare fantes, sier Midtbust.