– Ventilasjonsentreprisen på Operaen i Oslo var på 50 millioner kroner. For vårt firma, som omsetter for cirka 110 millioner kroner i året, var det et så stort oppdrag at vi valgte å inngå et forpliktende samarbeid med Randem & Hübert AS. Det er et arbeidsfellesskap som har fungert svært bra, med lite papir og mye innsats, forteller markedssjef Roar Øvstedal.
– Vi har holdt på i Operaen i to og et halvt år. Det er ikke et vanlig hus med naturlige føringsveier, men ikke spesielt vanskelig. Når det gjelder lyd, føringsveier og arkitektur møtte vi stort sett de samme utfordringene da vi hadde Kunsthøyskolen i Oslo. Det er teknikken i slike bygg som kompliserer.
– Den store utfordringen i Operaen er lyd, ventilasjonen skal føles, ikke høres. Dette kravet er vanskelig nok å oppfylle i den store salen, men i orkesterprøvesalen er det enda strengere krav.
– I Operaen har vi bare hatt ventilasjonsentreprisen. Kjøleinstallasjoner og automatikk var egne entrepriser, ved henholdsvis Novema Kulde og Gunnar Karlsen.
VVS-rådgiver for Operaen er Erichsen & Horgen AS. Arkitekter er Snøhetta.
Operahuset i Bjørvika er et av Haaland Klimas prestisjeprosjekter. Her fotografert en gråkald vinterdag. Arkitekter har vært Snøhetta.
Gyldendal – med opphøyet gulv
Det andre prestisjebygget Haaland Klima AS har ventilert er Gyldendal-bygget, som er tegnet av Sverre Fehn. Det er blitt et vakkert bygg, men med nok av utfordringer, kan Roar Øvstedal fortelle. Den første utfordringen var at bygget ble for dyrt i utgangspunktet, slik at kostnadene måtte ned. I nært samarbeide med entreprenøren Vedal AS ble dette løst på en måte som opprettholdt standarden fra de opprinnelige planene.
I Gyldendal-huset er alle kanaler lagt i gulv og ført ned, det er oppforet gulv, ikke nedforet tak. Dette har stilt montørene overfor mange utfordringer.
Også det særpregede Gyldendal-huset har bydd på nok av utfordringer. Arkitekt har vært Sverre Fehn.
Inneklimabransjen – nå også med godt rykte
En gammel myte om ventilasjonsbransjen lød slik: Definisjonen av et ventilasjonsanlegg er noe som koster masse penger, bruker mye strøm, tar stor plass, bråker infernalsk – og virker ikke.
– Om dette noen gang har vært en realitet før, er denne myten lagt død og begravet nå, sier Roar Øvstedal. –De aller fleste ventilasjonsanlegg fungerer slik de er prosjektert. Den store saken nå er energi. Ventilasjonsanlegg bruker mye energi, men der gjøres det stadig viktige fremskritt. Trekk og støy hører vi ikke mye om lenger.
– Når et ventilasjonsanlegg ikke fungerer tilfredsstillende, er det oftest fordi byggherrens krav har vært for slappe.
– Det er ofte banale forhold som skaper problemer for inneklimaet, forteller Øvstedal. – Det kan være forskjellen i menns og kvinners påkledning, og det at kvinner er flinkere til å kle seg etter været. Det er jo hyggelig nok det, men inneklimamessig kan det by på utfordringer. Individuell tilpasning av luftmengde og temperatur i kontorer har bidratt til å øke tilfredsheten med klimaanlegg. Store, åpne landskap, kan bety store utfordringer.
Ventilasjonsanleggene blir stadig mer sofistikerte, særlig på reguleringssiden. Det har bl.a. ført til systemer med variabelt luftvolum (VAV) på hvert enkelt kontor. Det kan gi godt inneklima, men det stiller store krav til vedlikehold. Vi vil ha systemer med minst mulig vedlikehold over tid.
Markedet flater ut
– Byggebransjen har flere gode år bak seg. Merker dere tegn til at det blir mindre gullkantet, Roar Øvstedal?
– VVS-bransjen har også vært opptatt av boliger, men det markedet stuper på Østlandet. De som har jobbet der, må over på noe annet, og det vil merkes på konkurransen om de andre jobbene. Denne utviklingen merker vi allerede i tilgangen på fagfolk. I flere år har det største problemet vært å skaffe fagfolk, nå hender det at de kontakter oss for å tilby sine tjenester.
– Men, om boligmarkedet er dårlig, er vårt hovedmarked fremdeles "i god form". Vi er hovedsakelig rettet mot store prosjekter, og der er det fremdeles mye å gjøre. Vi vil først og fremst være et lokalt firma i stor-Oslo, men nå holder vi på med Halden fengsel, et nybygg. Vi har ventilasjonsentreprisen til Hydros nybygg på Vækerø, det er 600-700 arbeidsplasser.
Dette er i samarbeide med Skanska Norge AS.
På Fornebu bygger vi fire like blokker i et nytt, spennende kontorkompleks for Umoe gjennom Vedal AS.
Et annet særdeles spennende prosjekt er Haakon VII gt. 5, et totalrehabilitert ”nybygg” i Vika. Det hører med til sjeldenhetene i dette attraktive distriktet.
En meget engasjert byggherre, Pecunia AS, gir oss spennende utfordringer i utviklingen av et bygg som virkelig kommer til å synes.
De kontorene som fraflyttes i forbindelse med nybygg må oftest rehabiliteres, også det et godt marked. Våre oppdrag er nå 50/50 nybygg og rehabilitering, sier markedssjef Roar Øvstedal.
Haaland Klima AS har 19 ansatte og omsatte i 2007 for 115 millioner kroner.