Merkevarene Comfort og Rørkjøp berøres ikke som forbruker- og medlemskonsepter, og drives helt separat som tidligere. Fokus og hovedinnhold rettes mot samlet innkjøp av varer og tjenester. Merkevarene Comfort og Rørkjøp består uendret med separate og uavhengige organisasjoner, administrasjon og markedsføring som før.

 

 

I praksis vil denne innkjøpsalliansen komme medlemmene til gode i form av bedre økonomi, langsiktighet og forutsigbarhet, noe som ikke minst er viktig når tidene nå skifter fra svært gode til et mer normalisert marked. Sekundært vil dette komme forbrukerne til gode.

Kjedelederne Knut Strand Jacobsen, Comfort og Frank Olsen, Rørkjøp, påpeker at dette er et nødvendig svar til de senere års konsolidering bakover i verdikjeden, med stadig større og færre aktører på tilbydersiden.

- Vi ønsker å matche leverandørsiden størrelses- og teknologimessig, og økt konkurransekraft gjennom rasjonelle innkjøp er blant de viktigste konkurranseparametrene for å verve nye medlemmer og gi dem de beste betingelsene. Vi ønsker å styrke våre respektive kjeder, og begge kjedene jobber proaktivt når det gjelder medlemsverving, påpeker begge kjedelederne.

- Medlemmenes økonomi og arbeidsbetingelser står i fokus, langsiktighet og gode innkjøpsavtaler som gavner medlemmene over tid er for oss det viktigste, påpeker kjedelederne.

Alliansen har som intensjon å bidra til en varig effektivisering spesielt når det gjelder lagerhold og distribusjon overfor grossister og leverandører. Alle jobber i dag med effektivisering og kostnadskutt, noe som i mange tilfeller medfører kortsiktige og
kortvirkende tiltak. I så måte er denne alliansen på flere måter en gavepakke til alle våre samarbeidspartnere.

Grossistene har en naturlig og svært viktig rolle når det gjelder distribusjon og logistikk av den totale varebredden. De bør se dette som en ny forutsetning for strukturering av vår felles verdikjede, og tilpasse seg de nye mulighetene denne alliansen gir. Dette kan bidra til et langsiktig partnerskap som styrker den totale verdikjeden.

Det skjer en betydelig bransjeglidning; internasjonale aktører er på banen og nye, profesjonelle agenter, produsenter, grossister og detaljistkjeder utfordrer dagens verdikjede. IKEA og byggevarebransjen tenker baderom, og andre VVS-kjeder er i dialog om samarbeid. Nye, store grossistkonstellasjoner planlegger markedsinntreden. Utfordringene står nærmest i kø.

Struktur og effektivitet i kombinasjon med lokalt eierskap er en forutsetning for kvalitetsnivået i en VVS-bransje som stadig trenger et styrket omdømme. Dette betyr at bransjeaktørene akkurat nå har en gyllen mulighet til å spille på lag med veletablerte rørleggerkjeder med lokal forankring, som har lokalt eierskap og som kan sikre lokalt servicenivå og hvor det likevel er mulig å få til stordrifts- og logistikkfordeler.

 


- Med den nyetablerte alliansen følger et stort ansvar som skal forvaltes godt overfor våre respektive kjeders medlemsbedrifter, samt overfor våre samarbeidspartnere blant leverandørene og grossistene, påpeker Frank Olsen og Knut Strand Jacobsen.
- Det kanskje viktigste er at den nye strukturen også tilfaller forbrukerne som et gode.

 

Det vil i tiden fremover bli holdt en rekke interne og eksterne informasjonsmøter, og leverandører inviteres til et åpent informasjonsmøte på Quality Olavsgaard Hotell i Skedsmo den 7. oktober klokken 12.00, for grundig informasjon om den nye alliansens praktiske betydning.