Krav til lekkasjesikring i form av automatisk lekkasjestopper (vannstoppventiler) kom i TEK10 §13-20 Våtrom og rom med vanninstallasjoner. I TEK17 ble kravet flyttet til §15-5 Innvendig vanninstallasjon. 

Les:
 - RørNorge kjemper for at vi skal praktisere minstekrav som ikke tilfredsstiller forskriftene

Med bakgrunn i kravet i TEK10, utarbeidet RørNorge en matrise for anbefalt plassering av automatiske vannstoppventiler i Rørhåndboka fra 2012. Forslaget til plassering av automatiske vannstoppventiler var utarbeidet for å dekke minstekravet for oppfyllelse av TEK10. Siden den gang har matrisen vært fast med som blad nr. 314.08 i Rørhåndboka og har fått mindre justeringer/presiseringer i takt med endret og justert tekst i veiledningen til TEK10 og TEK17. 

Våre foreslåtte løsninger med matrisen i Rørhåndboka mener vi oppfyller minstekravet til plassering for å oppfylle funksjonskravet i TEK17. Forslaget er utarbeidet med grunnlag i tekst og anbefalinger i veiledningen til TEK17. 

I artikkelen påpeker Brekke at det ifølge lovverket skal være vannstoppeventiler i alle tørre rom, noe vi mener han ikke har belegg for. 

TEK17 §15-5 pkt.4 sier:
Lekkasje skal kunne oppdages enkelt og ikke føre til skade på installasjoner og bygningsdeler." Veiledningen har to preaksepterte ytelser som omtaler automatisk avstenging av vannet:
1. Lekkasjer fra innebygde sisterner eller lignende må synliggjøres. I andre rom enn våtrom må lekkasjen i tillegg føre til at vannet stenges automatisk." 
2. Hvis bygningens faste vanninstallasjon har et innendørs tappested hvor lekkasjevannet ikke vil renne til et sluk eller i et overløp, må det monteres en automatisk lekkasjestopper. Det samme gjelder for tilkoblingspunkter for produkter og utstyr som bruker vann, for eksempel vaskemaskin og oppvaskmaskin. 

Matrisen anbefaler automatisk vannstoppeventil i tilfelle nr. 1 og i tilfelle nr. 2 dersom det ikke er overløp på det monterte utstyret. Matrisen anbefaler generelt vannstoppeventiler for vanntilknyttet utstyr som ikke står i rom med sluk. Dette gjelder oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, beredere, kaffe¬maskin, isbitmaskin, ¬armaturer, ¬sisterner, side-by-side kjøleskap, vann¬dispenser, og lignende.  

Som nevnt tidligere er vårt forslag til vannskadesikring ved bruk av automatiske vannstoppventiler og plassering i Rørhåndboka ment å oppfylle minstekravet i TEK17. I TEK17 beskrives minstekrav til bygninger og installasjoner, men det er alltid tillatt å utføre bedre enn minstekravet

Det er svært positivt at Brekke Sanitær AS tilbyr kundene gode og bedre løsninger som går ut over minstekravet, noe som også anbefales i matrisen.

RørNorge tar imot alle innspill til forbedringer og tydeliggjøring i Rørhåndboka – også når det gjelder krav til lekkasjesikring. Alle innspill vurderes nøye før de eventuelt tas med. 

Les også tilsvaret fra Fagrådet for våtrom: - Det som hadde styrket TEK §15-5 hadde vært en definisjon av «sikkerhetsnivåer»

Det vises forøvrig til artikkel fra Fagrådet for våtrom av 19. august. Vi kjenner til DIBK's uttalelse om at det ikke er nulltoleranse for vannskader, dvs. krav til at enhver skade skal forhindres. Vi mener veiledningen i TEK17, med hensyn til vannskadesikkerhet, bør tydeliggjøres og støtter arbeidet med forslag til ny veiledningstekst.