Med innovative og bærekraftige produkter, omfattende systemkunnskap og skreddersydd vannbåren opplæring gjør selskapet det enklere for sine kunder  å designe, installere, distribuere og vedlikeholde rørleggersystemer i alle typer bygninger.

– Vi har kjørt kurs her en stund nå, som  har vært en stor suksess, forteller produktsjef Michael Jacobsen. – Nå utvider vi kurstilbudet ytterligere med et nytt nivå, og har i den anledning bygd en helt ny demovegg øremerket kursing og demonstrasjon av produktene våre.

¬– Veggen omhandler alt man kan komme borti i forbindelse med varme og kjøling, supplerer produktsjef Rune Norstrøm. – Det vil si at vi har alle forskjellige løsninger montert her, slik at rørleggeren og konsulenten kan få prøve i praksis det de tegner og det de legger. Forhåpentligvis vil det gi rørleggeren mer forståelse av det hydroniske systemet, og hvordan alt henger sammen for å kunne få et optimalt og energieffektivt anlegg.

Nivå 1 består av følgende:
* Manuell innregulering og balanseringsmetode
* Opplæring i TA-Scope og praktiske øvelser
* Innføring i trykksetting, ekspansjon og vannkvalitet

Nivå 2:
* Dynamiske innregulering
* Reguleringsventiler og kontrollkretser
* Mer om trykksetting, ekspansjon og vannkvalitet

Kursene holdes i selskapets lokaler i Ski, med praktiske øvelser og bruk av demorampen.

– Alle som jobber med å designe, installere, vedlikeholde og sette i drift  HVAC-systemer og ønsker å lære mer om hvordan vannbårne systemer fungerer og optimaliseres, vil ha stor nytte av en kurs hos oss, sier de og viser til påmeldingslinken på hjemmesiden – eller ved å sende en mail.

Viktig å lære det grunnleggende

Mens nivå 1 er basert på den grunnleggende forståelsen, inkluderer nivå 2 også fremtidsrettede løsninger med intelligent ventiler, digitalt konfigurerbar aktuatorer etc.

– Bransjen er litt konservativt, så vi ser ofte litt eldre og «gammeldagse» måter å fikse ting på. Her får man både påfyll av kompetanse, og forhåpentligvis går man ut herfra med noe endret tankesett, sier Jacobsen.

– Jeg snakker veldig mye om prinsippene rundt trykksetting av anlegg, viktigheten av det og hvordan det påvirker vannkvaliteten, sier Norstrøm. 
– Hvis du ikke har ekspansjon som fungerer, har du utrolig mye utfordring i anlegget ditt i mange år. Her får mange kursdeltagere en «oppvåkning» om hvorfor ting egentlig oppleves sånn som de gjør. Vi prøver å tilnærme oss det på en ganske enkel måte, ved å være tydelig og litt pedagogisk, men uten å være belærende.

Begge kursene står godt på egne bein, og er basert på endagssamlinger. Det vil si at du kan melde deg på nivå 2 uten å måtte ha tatt nivå 1 først.

– Men det optimale, er å gjennomføre nivå 1 og gå ut og praktisere det du har lært der, og så kan du bli med på nivå 2 senere.  

I tillegg vil man fokusere på innreguleringsinstrument TA-SCOPE for måling og dokumentering av differansetrykk, gjennomstrømning, temperatur og effekt i vannbårne varme- og kjølesystemer. 

- Dette er et unikt produkt som gjør feilsøkingen i anlegget enklere og mer effektivt, og bidrar til en mer kostnadseffektiv innregulering. TA-SCOPE kan enkelt kobles opp mot dataprogrammet HySelect slik at man kan dra full nytte av registrerte data, skrive ut profesjonelle rapporter og automatisk laste ned programvareoppgraderinger, sier Jacobsen.

Saken fortsetter under bildet:

Slik ser deler av demoveggen til IMI Hydronic Engineering. Veggen er spekket med styring- og reguleringsventiler, og kommunikasjonsutstyr som kommuniserer med apper osv. 

Deler erfaring

En viktig del av kursinnholdet, er den erfaringsdelingen som foregår mellom deltagerne på slike samlinger.

– I tillegg til at bedrifter kan bestille egne kurs skreddersydd sine ansatte, samler de åpne kursene deltagere fra ulike bedrifter og med ulike erfaringer. Det resulterer ofte i  gode debatter og spørsmål rundt bordet. Det gir god læring!

Administrerende direktør Ove Hjelseth påpeker viktigheten av at slik kurs gjennomføres fysisk, ikke på Teams.

– Ja, det kan ikke sammenlignes. Både fordi vi her har praktiske øvelser med TA Scope alle kan ta del i, samt nettopp den erfaringsutvekslingen som finner sted rundt bordet. Er det noen som har et spesifikt prosjekt, kan vi demonstrere produkter eller løsninger live. TA Scope er et super instrument, ikke bare til innregulering, men også veldig viktig i feilsøkingsøyemed. Dermed kan vi demonstrere her de samme feilene som ofte gjøres ute og påpeke hvorfor det gjøres slik eller slik.

– Dessuten bidrar den fysiske tilværelsen at våre kursdeltagere blir bedre kjent med deltagerne, og det skapes varige og nyttige nettverk.  

Saken fortsetter under bildet:

Hvis du ikke har ekspansjon som fungerer, har du utrolig mye utfordringer i anlegget ditt i mange år. Dette blir både vist og praktisk gjennomgått på kursene.

Må praktisere kunnskapen

For at alle skal få optimal utbytte av kursene, har de satt en øvre grense på 10 deltagere per kurs.

– Vi har valgt å ta en liten kursavgift, for å sikre at plassene fylles av motiverte deltagere. Og det er viktig at de som har vært på kurs fortsetter å bruke den kunnskapen de har tilegnet seg i praksis.

Om den ikke brukes, er det bortkastet tidsbruk. Kunnskap er ferskvare,  minner Norstrøm om.

– Vi kunne ha gått veldig dypt inn i temaet,  men det viktigste er at man får en grunnleggende innføring i innreguleringstematikken, og at de blir klar over at vi er her for å bistå dersom man støter på utfordringer i arbeidshverdagen.