Med overgangen fra uregulerte sirkulasjonspumper til kun regulerte, setter altså det nye EU-direktivet helt nye standarder til energikrav og energimerking for denne type pumper.

Krav til pumpenes energieffektivitet settes ut fra en energieffektivitetsindeks (EEI), spesifisert i vedtekten EC 641/2009. Dette regnes ut ved å sammenligne de ulike effektforbrukene innenfor en belastningsprofil med en gjennomsnittlig referansepumpe. Det betyr at ved lavere indeks oppnår man en mer energieffektiv pumpe

Spent på innføringen
- Wilo er for lengst forberedt på strammere energikrav for sirkulasjonspumper som nå har kommet igjennom økodesigndirektivet. Alle våre pumper har tilfredstilt de nye kravene lenge. Men det blir spennende å se hvordan dette slår ut i 2013. Det vil ha stor betydning for både leverandører, installatører og byggeiere. Men det er fortsatt mange som ikke vet at de nye kravene trådte i kraft fra 1.januar, sier salgsdirektør Svein Nilsen i Wilo Norge.
- Direktivene kommer fra EU, og deres hovedtanke er jo å spare vesentlig med energi. EU har kun et miljøperspektiv, og ikke som mål å spare penger for den enkelte produsent. Dette skal skje med ny teknologi og nye produkter. Vi kan spare svært mye, og det burde være interessant for alle impliserte aktører.

Sterk pådriver til miljøet
Nilsen mener at Wilo er svært godt rustet for fremtiden og de nye kravene til energieffektive pumper.
- Det er moro å kunne være en bidragsyter til miljøet. Det mener jeg vi i Wilo i aller høyeste grad er med på. Med våre produkter bidrar vi til mindre utslipp av CO2, og vi er svært stolte over miljøprisen vi fikk av Varme og Bad i  2012 grunnet vår innovative pumpeserie Stratos. Det gir anerkjennelse og betyr mye for oss. Det beviser at vi har stort miljøfokus og med tidsriktige produkter, for bedre miljø, forteller Nilsen.

Store besparelser å hente på riktige pumper
Næringsbygg med gamle sirkulasjonspumper kan oppnå betydelige besparelser ved å installere nye regulerte pumper. Selvfølgelig avhengig av byggets størrelse og utforming. I Tyskland har myndighetene subsidiert denne type installasjoner lenge.

- Vi har dokumenterte LCC (livssykluskostnader ) analyser som viser at man kan spare opptil 70.-80.000 kroner i året ved å installere pumper med ny teknologi. En slik investering tjenes inn i løpet av 2-4 år, og det kun sett fra et økonomisk perspektiv. I tillegg sparer man miljøet. Jeg mener faktisk at Enova burde se mer på flere typer subsidiering i forhold til tiltak som sparer energi og miljø. Ser man på hele verdikjeden, er faktisk de nye regulerte sirkulasjonspumpene en svært viktig faktor, når man ser på helheten i forhold til en betydelig energigevinst, spesielt i næringsbygg, påpeker salgsdirektøren.

- Vi hjelper våre kunder med LCC-analyser  av gamle anlegg og hva nye installasjoner kan bidra til. Da finner man ut hvilke nødvendige investeringer som må gjøres, og hvilke besparelser som kan påregnes. Da får kunden svar på hele investeringen opp mot besparelsen. Det er viktig å kunne dokumentere nåverdien av investeringen. Mange blir svært overrasket over tallene og resultatene vi kan legge frem, poengterer Nilsen videre.

Optimistisk for 2013
Wilo skal i løpet av året lansere mange nye produkter i 2013. Selskapet lover flere spennende presentasjoner under ISH i mars.
- Vi driver kontinuerlig med produktutvikling, og har lenge levert produkter som er bedre enn kravene i EU direktivene. Det har vi tenkt å fortsette med, og vil presentere flere spennende nyheter i løpet av første kvartal. I tillegg kommer vi til å ansette flere medarbeidere i Norge i løpet av vinteren, så det skjer veldig mye rundt oss om dagen, sier en entusiastisk Nilsen til VVSforum.

Innstramming av kravene til EEI-nivå skjer i tre trinn:
1. Fra 1 januar 2013 skal EEI-verdien for våtløperpumper installert utenfor energikilden være maks 0,27
2. Fra 1 august 2015 skal EEI-verdien være maks 0,23
3. I tredje trinn - fra 2020 - gjelder retningslinjene også for utskifting av integrerte pumper i eksisterende energikilder.