Anlegget kan dermed stå i fare for å bli sterkt underdimensjonert.

- Byggteknisk forskrift (TEK10) kan tolkes feil, derfor har vi nylig gått ut med en presisering og jeg gjentar det gjerne her i vvs-forum. Forskriften sier at når boligen ikke er bebodd skal gjennomsnittlig utskifting være på minimum 0,7 kubikkmeter pr time pr kvadratmeter gulvareal. Men dette gjelder kun når boligen ikke er bebodd, som når man er på ferie i uker og måneder. Det gjelder ikke innenfor et døgn, sier Knut Helge Sandli ved Direktoratet for byggkvalitet.

Han vil gjerne også presisere at normen om gjennomsnittlig frisklufttilførsel på 1,2 kubikkmeter pr time pr kvadratmeter er å betrakte som et gjennomsnittstall over døgnet og et minstekrav. Ikke noe som nødvendigvis passer alle situasjoner.

Tante eller party
Mens forskriftene til yrkesbygg o.l. er mer eksplisitte og skiller klart mellom kravene til frisklufttilførsel i og utenom driftstid (døgn/uke) skiller ikke forskrifter for boliger på dette. Konsekvensen kan bli at folk som fyller stua en lørdag kan oppleve at klimaanlegget ikke klarer å ta unna.

- Ja, forskriften skal dekke behovet ved normal forventet bruk av boligen, et minimum som vil passe for de fleste. I tillegg skal det legges til rette for forsert ventilasjon, dvs økte luftmengder, når forurensningssituasjonen tilser det. Derfor vil kanskje enkelte frosne tanter ubetenksomt finne på å "strupe" anlegget, mens unge folk som fyller stua til party og fest vil oppleve det motsatte, nemlig at anlegget ikke tar unna, og da kan man bli nødt til åpne vinduene for å få mer luft, sier Sandli.

Sandli presiserer at mens normen for yrkesbygg kan brukes om en "kvalitetsstandard" som tilfredstiller de fleste typer virksomhet, mens normen for boliger ikke nødvendigvis passer for alle, og det er viktig at ventilasjonsanlegget kan tilpasses ulik bruk av boligen.
- Den sier at minimum gjennomsnittsutslufting i løpet av et døgn skal være på 1,2 kubikkmeter pr time pr kvadratmeter. For noen er dette mer enn nok, men for andre kan det være for lite, forskriftene er også noe mer nyansert i forhold til blant annet frisklufttilførsel på soverom, sier han til vvs-forum.

Anbefaler høyere
Sandli registrerer at blant andre Boligprodusentenes Landsforening faktisk anbefaler en utskifting som ligger 20 % over de offentlige kravene.
- Forskriften er utformet slik at den vil passe for gjennomsnittet, mens for tallrike familier eller det motsatte kanskje ikke er i tråd med behovet. Bruksmønsteret og synet på ventilasjon til folk er ulikt. Noen synes det er å kaste bort varme i ventilasjonen og vil skru ned, mens andre har stort behov for luft, og vi vil minne om at målet er et godt inneklima for alle, sier han til vvs-forum.

Forskriften stiller også krav til plassering og utforming av ventilasjonsanlegg for å sikre kvaliteten på luften som hentes inn utenfra, om det er fra en trafikkert gate eller fra et lite påvirket miljø.

- Forskriften er kun et minstemål, og jeg kan godt se for meg andre krav i fremtiden, eller at enkelte utbyggere kanskje burde legge inn økt ventilasjon og bedret ventilasjonseffektivitet som en del av standarden man ønsker å selge, eller tilby ulike standarder fra prosjekt til prosjekt, og gjør kjøperne klar over at man har lagt seg over normen.
Det er imidlertid ikke på trappene å gjøre noe med forskriftene i nær fremtid, sier Sandli til vvs.forum