Varmepumper, solenergi og god bygningskropp gjør at Holmen svømmehall i Asker forventer å spare 1 million kWh årlig sammenlignet med standard svømmehaller.
Den nye svømmehallen i Asker ble åpnet i juni 2017, og har 25-metersbasseng med åtte baner, terapibasseng, treningsrom, sosialrom og kafé. Bygningen har to etasjer og bruksareal på drøyt 5000 m2. Bygningskroppen oppfyller kravene i passivhus-standarden, og beregnet energibehov er ca 45 % lavere enn nivået i teknisk forskrift.
Vi er inne i første prøvedriftsår, så anlegget er ikke helt optimalisert ennå. Men slik det ser ut, vil vi spare ca 1 GWh sammenlignet med en svømmehall uten passivhusstandard, sier Robert Bakken. Han er prosjekt- og byggeleder i OP-VERKIS som står for prosjektledelse.
Bergvarmepumpe og gråvannsgjenvinner
Varmepumper spiller en viktig rolle i å presse ned energibehovet. To 120 kW varmepumper er koblet til 15 energibrønner med 200 meters dybde. De produserer varme til svømmeanlegget, og kan levere frikjøling. Forventet effektfaktor for varmeleveransen er ca 3. Et annet viktig energitiltak utnytter det faktum at svømmehaller har stort behov for varmt tappevann. Avløpsvann fra slike bygninger har som regel temperatur i området 25 til 40 °C.
Vi har gråvannsgjenvinner med varmepumpe fra Menerga, opplyser Bakken.
Passiv pluss aktiv gjenvinning
Gråvannsgjenvinneren fra Menerga tar vare på varmen i tre trinn: Gråvann avgir først varme til kaldt tappevann i en passiv gjenvinner, sendes så videre til fordamperen i varmepumpa, som henter ut mer av varmen. Gråvannet sendes til avløp, mens varmepumpa avgir varme til tappevannet som allerede er forvarmet. I sum gir dette en pen energigevinst effektfaktoren er om lag 10. Ifølge Lavenergiprogrammet er svømmehaller den bygningskategorien hvor vi finner flest større gråvannsgjenvinnere i Norge.
Ventilasjon med varmepumpe
Også ventilasjonsanlegget har varmepumpe; nærmere bestemt i tre svømmehallsaggregater fra Menerga.
Varmepumpen avfukter luftmasse og forvarmer tilluft, forklarer Bakken. På den måten utnyttes fordampningsvarmen fra bassenget. Tre av banene i hovedbassenget og terapibassenget har dessuten hev- og senkbar bunn. Det gir mindre avdamping når bassengene ikke er i bruk.
Solfanger under P-plass
Sola er heller ikke oversett; ca 1000 m2 solfangere under parkeringsplassene brukes til å lade energibrønnene om sommeren, og til å smelte snø om vinteren. Totalt ca 650 m2 solceller er beregnet å dekke ca 12 % av årlig behov for strøm. Svømmehallen har også fått utviklet et nytt system for å overvåke, styre og automatisk drifte de tekniske anleggene. Målet er å kunne avdekke feil raskt, og bidra til enkel og energieffektiv drift, ifølge FutureBuilt.
Holmen svømmehall er et forbildeprosjekt i FutureBuilt-programmet, og har fått støtte fra Enova, Husbanken og Kulturdepartementet spillemidler. Prosjektet er nominert til Varmepumpeprisen 2018 bygg. Vinneren annonseres på Varmepumpekonferansen på Fornebu 6. mars.
For mer informasjon om konferansen og påmelding, se varmepumpekonferansen.no.
Ved forbildeprosjektet Holmen svømmehall i Asker henter varmepumper energi fra energibrønner, brukt luft og gråvann. Foto: FutureBuilt/Tove Lauluten.
Vil spare en million kWh i året
Varmepumper, solenergi og god bygningskropp gjør at Holmen svømmehall i Asker forventer å spare 1 million kWh årlig sammenlignet med standard svømmehaller.
Denne artikkelen er over 6 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover