De fleste lukkede energisystemer vil gjennomgå forandringer i vannkjemien over tid. Dette har sin årsak i temperatursvingninger og kjemiske prosesser der metaller som vannet er konstant i kontakt med spiller en viktig rolle.

Produktsjef Hilde Løvstad

- Det er vanlig med korrosjon og avleiringer, gjerne når kobber og jern i kombinasjon er i kontakt med vann over tid. Den største ulempen er at prosessene kan lede til endringer i overflaten på de ulike komponenter som overfører varme, dette kan ofte gå på energieffektiviteten løs. Ventiler, dyser og pumper kan også slites uforholdsmessig dersom partikler sirkulerer i systemet, sier produktsjef Hilde K. N. Løvstad ved selskapet Industrikjemkalier Mitco, som nå har tatt fram et produkt for å bedre tilstanden i lukkede energisystemer. 

Vannkjemi og partikkelrens
For best mulig tilstand over tid anbefaler Løvstad både en vannbehandling og et filter for å ta ut uheldige faste stoffer i systemet.

- Vannbehandlingsprogrammet består at et kjemikalium, IKM A-540 HX, som både forebygger mot korrosjon og forhindrer avleiringer. Hovedmålet er å forhindre at det dannes oksyderende syrer. Stoffet er lett blandbart og stabilt sammen med HX (etanol), forklarer Løvstad.
Selve kjemien er basert på ulike typer aminer løst i vann.

- Vi anbefaler å tilsette IKM A-540 HX til lukkede systemer fordi det effektivt beskytter metallene: jern, kobber og loddemetall mot korrosjon. Aminene vil “smøre” slik at stoff og partikler holdes i løsning, og hindre utfellinger, belegg og avleiringer. I tillegg vil det gi en økt pH- og alkalitet og generell korrosjonssikring, forklare Løvstad.
Det er beskjedne mengder det er snakk om, i størrelsesorden 5 promille av sirkulasjonsvolumet.

Doseres
For å sikre jevn dosering kobles det på et automatisk doseringsanlegg med filter. Doseringsanlegget fungerer ved at en vannmåler monteres på tilførselsrøret til varme- eller kjøleanlegget. Vannmåleren gir et signal (puls) til en doseringspumpe for hver liter som tilføres systemet med vann.
Kjemikaliet blir dosert i en bestemt mengde inn på systemet, som sikrer et korrekt overskudd i vannet.

-  Dessuten monteres et patronfilter i en delstrøm, for å ta ut partiklene som kjemikaliet holder i løsning i vannet, understreker Løvstad.
Oppløsningen (rengjøringen) skjer over tid og urenheter vil gradvis filtreres ut i delstrømsfilteret.  Filterpatronene skiftes regelmessig, med et forventet forbruk på 2 - 10 stk. i det første året.

- Mange bli overrasket over hvordan filterpatronene ser ut bare etter kort tid, men man ser også at ytelsen på anlegget gradis stiger etter at tiltak er gjort, filteret vil måtte byttes ofte i det første driftsåret. Deretter holder det som regel med en filterpatron pr. år, da det bare er forurensinger som finnes i det tilførte vannet som tas ut, forteller Løvstad.