- Jeg kjenner ikke til at noen slike avtaler så langt er signert, sier administrerende direktør i Norsk Eiendom Thor Olav Askjer til Estate Nyheter.

Avtalene, som er et alternativ til standardleiekontrakter, ble lansert for cirka ett år siden. I presentasjonen om avtalen skriver Norsk Eiendom: ”En grønn leieavtale er en overenskomst mellom utleier og leietaker om at den eiendom bygg eller lokale som avtalen omfatter skal få en forbedret miljømessig standard i løpet av leieperioden. Man går dermed bort fra prinsippet om at en leieavtale innebærer å levere tilbake, ved leietidens utløp, et bygg i nøyaktig samme stand som det var da avtalen ble inngått. I stedet skal utleier og leietaker i samarbeid bidra til å redusere byggets eller lokalenes negative miljøpåvirkning og fremme en bærekraftig utvikling.”

Alt dette høres jo veldig bra ut, spesielt for miljøet, men verken huseiere eller leietakerne er tydeligvis veldig interessert. Så langt har responsen vært heller lunken.

- Det er vel bare å erkjenne at avtalen har hatt en trang fødsel, sier Askjer.

- Har signert to avtaler
Noen avtaler har imidlertid blitt signert. Aspelin Ramm, som er en av landets fremste utvikler av miljøeiendommer, har signert to slike leiekontrakter.

- Dette er leieavtaler som baserer seg på rammeverket i Norsk Eiendoms Grønne Leieavtaler, men på noen enkelte punkter har vi gjort noen forenklinger, sier miljøsjef hos Aspelin Ramm, Isak Oksvold.

Han forteller at begge avtalene innebærer at de som huseier forplikter seg til å investere i energieffektiviseringstiltak.

- I tillegg til de to avtalene jobber vi med ytterligere to nye slike grønne avtaler, sier Oksold.

Han understreker viktigheten av at flere gårdeiere som tar dette i bruk, slik at leietakerne blir vant med denne tilnærmingen til leiekontrakter og miljø.

- De grønne leiekontraktene blir et tillegg til de standardiserte leieavtalene. Vi synes dette fungerer godt og ser at det er god økonomi i det både for oss og leietakerne, sier Oksvold.

Skrevet av Torgeir Hågøy, Estate Nyheter