- Det er svært uheldig for næringen at energiflistilskuddet kun besluttes for et år av gangen. Ingenting har blitt gjort for å sikre en stabil videreføring av energiflisordningen, sier Inge Olav Fure, daglig leder i Norsk Bioenergiforening (Nobio). Dette medfører at ordningen som har bidratt til utvikling av bedre løsninger for høsting og håndtering av trevirke, ny logistikk og mer effektive verdikjeder svekkes samtidig som varmeanlegg basert på flis som energibærer får utfordringer knyttet til langsiktig planlegging.
Energiflistilskuddet har ført til at det ble tatt ut 880 000 såkalte løskubikkmeter (lm3) skogsflis til energiformål i 2012. Tiltakene tjener flere formål; nær halvparten ble tatt ut ved kulturlandskapspleie, mye utgjorde også veikantrydding. Tilskuddsordningen fortsetter i 2013 med en total ramme på 32,5 millioner kroner. I 2012 var ordningen på 29 millioner og ble senere økt med 10 millioner kroner etter krav fra blant andre Nobio.
Skogsflis er en fornybar energiressurs som erstatter fossilt brensel til oppvarming og som også frigir strøm til andre og mer høyverdige formål. Om lag to tredeler av energiflisen går til det norske varmemarkedet og erstatter tradisjonelle energibærere som elektrisitet og olje til oppvarming. - Mange kommuner satser på varmeanlegg med vannbåren varme og tilrettelegger infrastruktur for å frakte varmt vann til kommunale bygg, industri og boliger. Forutsigbar tilgang på råstoff er viktig for denne satsingen, sier Fure.
- Energiflistilskudd er populært men uforutsigbart!
Nobio etterlyser langsiktige rammevilkår for å drive flisproduksjon. Investering i maskiner og annet for flisproduksjon har en levetid på 20 år og energiflistilskuddet står sentralt i en investeringsbeslutning.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover