Det er nemlig ikke bare å hive ut oljefyren og dra og kjøpe noe annet og sette inn.Man snakker om omfattende tiltak på flere nivåer, og spørsmålet blir ofte hvor den økonomiske smertegrensen går.

De fleste må dessuten belage seg på likevel å beholde oljefyren til de kaldeste dagene!

- Dette føles naturligvis som et meningsløst paradoks for mange, og mange lurer virkelig på om investeringene forsvarer gevinsten, og jeg er redd for at den ofte ikke gjør det, mange føler dette som et politisk påfunn, ikke et miljøvennlig tiltak, sier en energirådgiver som ønsker å være anonym i saken, men som daglig arbeider med tekniske spørsmål i borettslag.

Gamle bygg
Hovedutfordringen er at bygg med sentralvarme i utgangspunktet ofte er langt mindre isolert enn andre tilsvarende bygg uten sentralvarme, derfor vil disse bygg vil kreve langt mere isolasjon dersom oljebrennere fjernes.

- Oljebrennere kan pøse på med varme, det kan f.eks. ikke varmepumper, dermed blir konsekvensen for mange borettslag at man ved overgang til nye energikilder må skifte ut alt av dører og vinduer.

I tillegg må man blant annet isolere byggene totalt, med de tilleggskostnader dette medfører.

- På isolasjonssiden er det ikke småtteri det ofte er snakk om. Hvis det er skråtak, vil det ofte rett og slett bli for dyrt å få dette isolert tilstrekkelig, sier rådgiveren.

Mange bygg har gjennomgående bærebjelker og betongbalkonger, dette er perfekte kuldebroer. Mange har også innhuk i fasaden som må isoleres.

- Tilskuddet fra Enova er ikke nok til at man får dekket kostnaden for å øke kravene fra Tek 10 til lavenergi eller passivhus, dermed havner man på Tek 10, sier rådgiveren.

Energinivåer
En annen utfordringen er varmedistribusjonen internt. Med oljefyr er den basert på høy temperatur, og det er det i dag bare fjernvarme og pelletsfyrer som kan levere til en levelig pris. Ofte er ingen av disse alternativene mulig, da snakker man igjen om å skaffe seg energi på et lavere nivå, som med varmepumper.

For å så få tilskudd fra Enova, må bygget blant annet ha balansert ventilasjon, som også medfører store kostnader. Innvendig er det ikke bare installering av nytt varmeanlegg, men også blir det snakk om ventilasjon på toppen.

- Det er i dag fullt mulig å investere seg fram til lavenergi standard, men da snakker man om kostnader som til forveksling minner om å bygge nytt.

Dersom ikke bygget er helt firkantet og har flatt tak, vil kostnaden med faktisk å nå målsettingen ikke la seg gjøre innenfor forsvarlige økonomiske rammer, dermed må vi stoppe et sted. Og dette stedet innebærer faktisk at man må man fyre med den gamle oljefyren midtdvinters, om man da ikke kjøper en ny elfyr, da blir god samvittighet kostbar, sier rådgiveren.