Ifølge NOVAP, er det svært risikofylt for de som ikke er faglært å montere eller demontere en varmepumpe.

Det er EU-forordningen for å redusere utslippene av F-gasser som ble vedtatt 17. mai 2006 som nå blir satt ut i livet. I Norge trådte forordningen samt tilhørende underforordninger i kraft 6. mai 2010.

I forordningen stilles det krav til lekkasjekontroll og forsvarlig håndtering av kuldemedier i anlegg som inneholder HFK, PFK og SF6-gass. Sertifisering av personell og bedrifter som er i befatning med gassene er også en av konsekvensene.

I en varmepumpe er denne gassen samlet i en lukket krets. Dersom alt arbeid på anlegget blir utført av personer med den rett kompetansen vil ikke gassen lekke ut i atmosfæren.

De viktigste konsekvensene av forordningen er at det stilles er krav til lekkasjekontroll og forsvarlig gasshåndtering for anlegg som inneholder HFK, PFK og SG6-gass. Det innføres også krav om sertifisering av personell og bedrifter som er i befatning med gassene, samt importrestriksjoner for visse typer produkter og utstyr.

Formålet med forordningen er å redusere utslippene av sterke klimagasser som HFKer, PFKer og SF6. Alle importforbud som omhandles i forordningen er allerede gjeldende, mens sertifiseringsordningene blir nå iverksatt 1. september 2013. Regelmessige kontroller med etterlevelsen av reglene knyttet til sertifisering vil innfases i takt med at sertifiseringsordningen faller på plass.

Implementeringen får derfor konsekvenser for kuldebransjen, inkludert varmepumper og luftkondisjoneringsanlegg.

Dette betyr at det blir forbudt for huseier å installere varmepumpe selv. Derimot skal huseieren be om å få se bevis på at installatøren er sertifisert via enten NOVAP eller en anerkjent importør i Norge. Installatører skal også kunne fremvise et personlig F-gass sertifikat.

Også gamle varmepumper som skal demonteres må bli tatt hånd om av fagfolk. Dette er en tjeneste huseieren må betale for, men det er "gratis" å levere inn den gamle pumpen på et mottaksanlegg – fordi dette er det allerede betalt for.

Reparasjoner på varmepumpen skal også utføres av F-gass sertifisert montør. Dette gjelder alle reparasjoner som innebærer at man skal inn i kulde-/varmekretsen. Er det derimot et kretskort eller en elektrisk feil, trengs det ikke F-gass-godkjent montør for å reparerer dette.

Bransjen har lenge advart privatpersoner fra å installere pumpen selv, og har lenge ønsket et forbud mot dette.
Feilmontering er en av de største feilkildene i forbindelse med varmepumper som ikke fungerer.
Ifølge en undersøkelse fra forsikringsselskapet If, monterer én av ti varmepumpen selv. Dette er ikke så lurt, heller ikke av forsikringsgrunner.

NOVAP tror at det nye regelverket vil kunne begrense den useriøse delen av markedet, det vuil si døgnfluer som dukker opp på jakt etter raske penger, men som raskt forsvinner - og tar reklamasjonsmulighetene med seg.

NOVAP er godkjent av Isovator Sertifisering som eksamenssenter for f-gass sertifisering. Kurs og eksamen blir avholdt på KEM-senteret på Sogn V.G.S i Oslo. For å få godkjent teoretisk og praktisk eksamen må kandidaten ha minst 70% rette svar/ poeng på prøvene. Ved bestått eksamen vil kandidaten få tilsendt et diplom og et plastkort som bevis på sertifiseringen. Les mer på NOVAP.no

Om 14 dager, det vil si fredag 25. januar holder Klif frokostmøte om EU-kommisjonens forslag til ny regulering av fluorholdige gasser (F-gasser). Klif ønsker innspill fra virksomheter og organisasjoner som berøres av forslaget. Les mer på Klif.no