YS og NHO forhandler parallelt. Dersom forhandlingene ikke fører frem og brytes, kan det skje i nær fremtid. Bedriften blir informert av NHO umiddelbart ved et forhandlingsbrudd.

For å kunne benytte permittering må bedriften drøfte situasjonen med de tillitsvalgte og varsle medarbeiderne med 14 dagers frist. I dette tilfellet åpner Hovedavtalen for at varsel kan gis selv om det ikke er fastslått at det blir konflikt. Vi anbefaler at bedriftene i god tid før fredag 22. mars 2013 gjennomfører drøftinger med de tillitsvalgte og gir varsel om betinget permittering..

Betinget permitteringsvarsel skal gis til alle arbeidstakere også de som omfattes av oppgjøret.

Arbeidstakere som ikke tas ut i konflikt og andre kan da permitteres dersom de ikke kan uføre sitt arbeid ved en eventuell konflikt. Organiserte arbeidstakere nedlegger arbeidet ved en konflikt, men også de må få betinget permitteringsvarsel for tilfellet at ikke alle tas ut i streik.  Funksjonærer må få betinget permitteringsvarsel dersom de ikke kan sysselsettes ved konflikt.

BNL viser til:
Heftet: ”Tariffoppgjøret og bedriften” som dere finner på BNLs hjemmeside: www.bnl.no

Søk i ”Tariffrevisjonen 2013” som har link til heftet.  På side 12 i heftet finnes reglene om betinget permitteringsvarsel. Eksempel på permitteringsvarsel finns på side 20, og er også vedlagt denne informasjon. Vi viser også til Hovedavtalen Kap. VIII, særlig §§ 8-4 og 8-5. Varslingsfristen ved betinget permittering er 14 dager, slik som det er ved ordinær permittering. Varslet gjelder i forhold til den enkelte arbeidstaker og fristen begynner å løpe fra arbeidstidens slutt den dagen varslet gis. Betinget permitteringsvarsel kan også gis ved oppslag. Fraværende arbeidstakere varsles på hensiktsmessig måte.