EUs medlemsland har 18 måneder på å gjennomføre direktivet i nasjonal rett (frist 5. juni 2014).

-Det skal bli interessant å se når dette blir EØS-relevant. Det er et vesentlig poeng for oss at direktivet blir implementert så snart som mulig slik at vi får de samme rammebetingelsene som våre naboland. Det er viktig å ha fokus på energieffektivisering i lys av Klimaforliket og innføring av et nasjonalt mål og virkemidler, sier Tore Strandskog i en kommentar.

Noen sentrale krav i direktivet:
•Alle EUs medlemstater skal formulere nasjonale energisparemål. Energisparemålet kan utrykkes i absolutt energiforbruk i 2020, mengde energibesparelser eller endret energiintensitet. Målet kan også uttrykkes enten i sluttforbruk eller primærenergi (artikkel 3).
•Medlemslandene skal etablere en langsiktig strategi for å mobilisere investeringer i rehabilitering av boliger, næringsbygg og offentlige bygg. Strategien skal foreligge innen 30. april 2014 og skal deretter oppdateres hvert tredje år (artikkel 4).
•Direktivets krav om energieffektiviseringsforpliktelser legger de mest konkrete føringene i direktivet på medlemsstatenes nasjonale satsing på energieffektivisering. Det settes krav om at hvert medlemsland skal etablere en ordning med energieffektiviseringsforpliktelser. Dette innebærer at energileverandører og/eller energidistributører i 2020 skal realisere minimum årlige nye energibesparelser tilsvarende 1,5 % i perioden 2014-2020, beregnet ut ifra gjennomsnittlig energisalg i perioden 2010-2012 (artikkel 7).

Last ned direktivet (engelsk tekst) her