Entreprenøren fra Telemark har egne rørleggere ansatt med ansvarsrett og bred kompetanse fra blant annet Polen. Det var rørleggerbasen som satte Tremyr på ideen om bygge et sanitærrom med selvbærende sanitærvegger i det gamle bygget som renoveres i Meieriet kultursenter i Lunde.

Systemet som er valgt er Geberits Duofix system. Systemet består av stendere med teleskopfunksjon, skinner og hurtigkoplinger, samt 18 mm tykke preimpregnerte gipsplater og våtromsgips, sparkel, lyddempningsdetaljer og skruer.

Svært effektiv løsning

Ådne Tremyr ser mange åpernbare fordeler med Duofix systemet i både gamle og nye bygg. 
- Det var vår prosjektleder som også er rørlegger som satte oss på ideen om å bygge en egen selvbærende sanitærvegg i rommet hvor vi skulle ha toaletter og sisterner, i den gamle delen av bygget. Vår rørlegger har lang fartstid i Polen, hvor han har tegnet og bygget store VVS/VA anlegg. Der jobbet han blant annet med Duofix systemet, og hadde bare gode erfaringer. Så etter en runde med Heidenreich og Geberit valgte vi å gå for dette systemet, sier Tremyr.
- Vi har holdt på lenge og har god erfaring med både rehab og nybygg, og ser mye kvasiløsninger her og der. Derfor ser jeg store fordeler med dette systemet. Vi sparer tid ved at vi slipper å trekke inn andre fag, jobber mer effektivt enn tradisjonell byggemetode. For eksempel i eldre bygg setter man opp systemet uavhengig av gamle skjeve vegger.

Krever nøye planlegging
Tremyr forteller han er kritisk til det meste, og skal man gå over til nye løsninger i byggeprosessen skal det være åpenbare fordeler.
- Vi ser fordelene med dette systemet og kommer til å bruke løsningene på steder hvor det er egnet og effektivt å bruke. Med god planlegging i forkant i forhold til byggets beskaffenhet, samt på innkjøp og bestilling, er Duofix et svært kostnadseffektivt system. Så vi har bare gode erfaringer, påpeker Tremyr.

Gleder seg over tilbakemeldingene
Det er Geberit som leverer og produserer Duofix systemet. Leverandøren jobber aktivt i markedet med å fronte de nye løsningene for å bygge våtrom i Norge. Dette er nytenkning og vil få konsekvenser for byggemetodene som man er vant til her til lands. På kontinentet derimot, er disse byggemetodene allment kjent og mye brukt i bygging av sanitærrom.
- Vi synes det er positivt å høre hvilke erfaringer Tremyr har gjort ved Meieriet Kultursenter. De tok kontakt med oss tidlig i planleggingen, og det tror jeg begge parter har høstet gode erfaringer med.
For å sikre god kvalitet i hele prosessen må dette planlegges nøye sammen med entreprenøren, eventuelt byggherren og snekkeren i forkant, sier seniorrådgiver Arvid Aalen i Geberit Norge.

Saken fortsetter under bildet:



Arvid Aalen, Geberit Norge
Tror du at dere får byggebransjen til å se fordelene i en slik løsning ?
- Vi mener dette forenkler byggeprosessen mye fordi det går hurtig, gir mindre støv, gir en ren, og ryddig montasje på byggeplassen. Dette minimerer også mulighetene for byggefeil. Byggherrene søker effektiv installasjon, kvalitet, økonomiske gevinster og løsninger, påpeker Aalen.
 
- Fordelene er effektive byggeprosjekter, fleksibel og enkel montasje. Samtidig integreres sanitærelementene til vegghengt sanitærutstyr som, WC, servanter, urinaler, dusj, spikerslag til armstøtter og holdegrep, vannlåser. Duofix systemet har stendere med smart teleskopfunksjon, skinner og hurtigkoplinger, og skinner og stendere er kun 50 mm tykke. Det gir plass til rørføringene bak i veggen.

Hva med konstruksjonen, er den robust nok ?
- Ja, systemet gir selvbærende robusthet til alt sanitærutstyr. Det er statisk testede konstruksjoner med lyddemping og brannbeskyttende egenskaper. Jeg mener at plassbygde sanitærinstallasjoner i nybygg eller rehabilitering, er skreddersydde løsninger til nesten enhver situasjon. Det være seg hylle løsninger, sjakt, påforingsvegg fra gulv til tak eller som delevegg, sier Aalen.
- Dette er også en mulighet for rørleggeren til å bli mer uavhengig av andre fag, og gjøre mer av jobben selv.