Det var nettopp Lasse som i sin tid inviterte lærlingene hos Opplæringskontoret Oslo og Omegn inn til lokalene på Alnabru for å gi dem teknisk førstehåndsinformasjon om produsentens kraner. Siden har denne kompetansen dryppet på deltagerne år etter år, og det er slett ingen planer om å skru igjen kranene, lover han.
- Nei, vi får så mange gode tilbakemeldinger at dette vil rulle å gå i mange år til. De fleste lærlingene er svært engasjerte, og det hender vi går langt over den oppsatte tiden. Ikke noe er mer hyggelig enn det!
Saken fortsetter under bildet:
Bildet: Lasse Pedersen i FM Mattsson er kursholder på FM Mattsson kranskole. - Jeg synes det er utrolig morsomt å undervise andreårslærlingene, de er lærevillige og spør og graver om viktige ting rundt kraner og montering. Jeg tror de for noen gode tips, som de kan ta med seg ut i jobbhverdagen.
Lang fartstid i bransjen
Pedersen har vært ansatt i FM Mattson Norge i 24 år og er utdannet rørlegger - og kan dermed «stammespråket» i bransjen. Et ideelt utgangspunkt for god kommunikasjon. Nylig hadde han 8 klasser og totalt 150 voksenlærlinger innom på fire dager. Hektisk, men veldig nyttig for begge parter, sier han.
- Først får de en gjennomgang av våre mest brukte standardprodukter og lærer hvordan de bytter innmaten. Det er viktig at de får erfart at kraner faktisk kan skrus på, i en tid hvor det er mye oppmerksomhet på gjenbruk. Hos oss kan kunden finne reservedeler i inntil 10 år etter at produktet har utgått fra sortimentet, som en del av vår bærekraftstrategi.
- Om elevene følger godt med i timen, vil de lære seg å bytte innmat på en kran på fem minutter. Det er en nyttig kompetanse å ta med seg ut i arbeidslivet. I tillegg får de en teknisk innsikt i gamle kraner og batterier som kan ha sine ulike nykker. Rett og slett en del praktiske, nyttig triks som er kjekt å vite.
Å skape gode relasjoner og gi deltagerne et godt inntrykk av FM Mattssons produkter, er en viktig payback for selskapet.
- Vi understreker også at vi alltid er her for dem, om de skulle stå fast på noe i forhold til våre produkter. Og det er utrolig mange jeg møter som refererer til kranskolen, gjerne for både 10 og 12 år siden. Det understreker betydningen av disse samlingene.
Trives som vikarlærer
På den siste runden med kranskole var også Mikael Kristiansen med, som vikarlærer for Opplæringskontoret. Mikael jobber som rørlegger i det daglige, og stortrives med å kunne bistå litt med kompetanseoverføring på lærlingenes vei mot fagbrev.
Saken fortsetter under bildet:
- Jeg er også ansvarlig for lærlingene der jeg jobber, og synes det er morsomt å se dem utvikle seg og vokse både som personer og faglig gjennom læretiden. Jeg har hatt med meg lærlinger som knapt har fullført grunnskolen og ikke har visst hva en skiftenøkkel er da de startet, men som har gått ut med bestått meget godt på Svenneprøven. Da jeg ble spurt av Opplæringskontoret her i Oslo om å vikariere litt, takket jeg raskt ja.
Kristiansen gir honnør til FM Mattsson for deres kranskole, og ikke minst den nærheten de har til markedet.
- Som rørlegger har jeg opplevd at leverandører i Norge ikke har kunne bistå med support og informasjon om deres egne produkter. FM Mattsson befinner seg helt i andre enden av den skalaen, og det er også fint at de deler kunnskap om at produkter lar seg reparere framfor å måtte byttes. Dette var en hyggelig erfaring!