Bravida tilbyr tjenester innen elektro, rør og ventilasjon, samt en rekke spesialområder, og har per i dag en grunnbemanning på rundt 3000 ansatte. Selskapet har ambisjoner om å vokse ytterligere både gjennom organisk vekst og oppkjøp, som betinger et vesentlig tilsig av ansatte innenfor alle de tekniske fagområdene. Han legger ikke skjul på at det spesielt innen rørfagene er en utfordring å finne den rette kompetansen, og at hele bransjen må bidra til å bedre situasjonen.

Må ha et velfungerende og seriøst arbeidsliv

- Vi er et «peoplecompani» hvor våre leveranser er tjenester utført av våre medarbeidere. Vår strategi er å ha en solid grunnbemanning for å produsere planlagt omsetning, en strategi vi har hatt gjennom mange år. Våre ansatte er produktet vi har å selge og mange er rekruttert via lærlingordningen. Normalt tar vi inn 150-170 lærlinger pr år, men i år håper jeg vi skal kunne ta inn enda flere, sier Bakke.
- I tillegg til grunnbemanningen er vi helt avhengig av å ha en fleksibilitet til å leie inn personell for å håndtere bemanningstopper. Dialogen med aktørene i bransjen er god så vi forsøker alltid innleie fra produksjonsbedrifter, men utfallet blir ofte bemanningsselskaper da kapasiteten i bransjen er sprengt. Jeg er kjent med at det er krefter som ønsker et forbud mot innleie fra denne type selskaper i deler eller hele landet, noe som ikke må skje. Et seriøst arbeidsliv vil vi alle ha, men et slikt forbud vil få store konsekvenser. Høringsutkastet som kommer fra Regjeringen nå i januar skal vi lese nøye gjennom og selvfølgelig kommentere i høringsperioden, påpeker Bakke.

- Jeg tørr ikke engang tenke konsekvensene av hva et innleieforbud vil bety for vår bransje og for hele byggebransjen, hvis det skulle bli en realitet.

Må utdanne flere

- Men uavhengig av innleieproblematikken er vi er nødt til å utdanne langt flere rørleggere om vi skal klare å holde tritt med behovet for fagarbeidere i rørbransjen. Skal vi lykkes i det, må vi gjøre faget så attraktivt at når man velge yrkesretning vil langt flere enn i dag si: «jeg har lyst til å bli rørlegger fordi jeg da kan være med å installere nye prosjekter, tekniske krevende anlegg som sikrer byggets funksjoner. Drifting av byggene gjennom service i ettertid er også veldig spennende oppgaver jeg vil jobbe med».
- I tillegg tror Bakke det også er viktig å synliggjøre bransjens spesialområder som sprinkler, medisinske gasser, kjøling osv. Det er så mange områder og muligheter vi må formidle bredt ut til folket for å skape nysgjerrighet

Den største utfordringen

Han understreker at Rørentreprenørene Norge gjør en veldig fin jobb gjennom å profilere faget i mange kanaler, ikke minst i sosiale medier, sette fokus på å få flere jenter inn i bransjen og med det få flere til å ble klar over rørfagenes mange muligheter når de unge skal velge yrkesretning. Men dette er et ansvar alle i bransjen bør kjenne på, understreker han.

- Å rekruttere nok arbeidskraft på alle nivåer, det være seg rørleggere, prosjektledere eller avdelingsledere, vil bli en av de største utfordringene framover. Derfor er det viktig at alle i bransjen – ikke bare Rørentreprenørene – bidrar til å tegne et bilde som viser at bransjen er spennende i forhold til digitalisering, klimapåvirkninger, faglige utfordringer osv. Faget er noe helt annet enn for ti år siden. 

Bedre på elektro enn rør

Bravida har for lengst erfart at det er mer tilgang på lærlinger innen elektro enn rør, som er en tendens som bør løftes fram i lyset.

- Hvorfor er det slik, spør han retorisk, uten selv å ha fasiten.

- Kanskje vi bør starte med å belyse skolesystemet. Har man lyst til å utdanne seg innen elektro, starter man med grunnkurs elektro. Dermed er kursen staket ut allerede der. I rør derimot, må man gå bygg og anlegg det første året. Det innebærer at elevene også må innom fag de ikke er interessert i, som kan virke negativt på motivasjonen. Det er i hvert fall verdt å se på.

- Det er også påfallende at det er lenger mellom skolene som tilbyr rørleggerutdaning enn elektro. Og vi må kanskje i større grad påvirke foreldrene, slik at de anbefaler sine barn å begynne på rørleggerutdanning.