Håndverkeren

Tore Bakke er elektriker "i bunnen" og startet karrieren som lærling og etter hvert bas i installasjonsselskapet Alf H. Andersen. Selskapet var en del av Siemens, som i 2009 ble en del av Bravida. Med teknisk fagskole og lederutdanning fra BI tok Tore Bakke lederposisjoner i selskapene som ble en del av Bravida. Siden 2015 er det han som har styrt Bravida, som også er RørNorges største medlemsbedrift.

Under hans tiårige lederskap har Bravida mer enn doblet omsetningen, økt lønnsomheten, og gått fra 2400 til 3650 medarbeidere i 81 avdelinger fordelt på 30 steder over hele landet.

– Det har vært en artig reise å være med på. Bransjen har utviklet seg voldsomt gjennom disse årene. Særlig rørsiden, der det har vært, og fortsatt er, veldig stor grad av konsolidering med enten kjede eller konsern.

Stolt øyeblikk

Tore Bakkes stolteste øyeblikk var Bravidas kjøp av det tradisjonsrike rørleggerselskapet Oras i 2017. Oras hadde i mange år vært Norges ledende VVS-entreprenørselskap, men slet siden 2011 med store underskudd.

– Vi tok en sjanse da vi kjøpte en virksomhet som omsatte for en milliard kroner uten å tjene penger. Men vi så muligheten til å skaffe oss en stor fagkunnskap som var bygget opp over tid. Vi overtok Oras 8. mai 2017. Det er kanskje den arbeidsdagen jeg husker best.

Så legger han til:

– Jeg er stolt av lærlingene vi tar inn og de ansatte i Bravida. Det er de alt handler om, det er menneskene som er selskapets verdi, sier han.

Sterkere sammen

Det siste året har Tore Bakke vært del av et utvalg som har kommet med forslag til endringer RørNorge bør ta for å være en sterk bransjeorganisasjon i fremtiden.

– Hvis vi klarer å opprettholde stor lokal aktivitet samtidig som vi er koordinert, og har en sterk sentral stemme, da har vi makt. Vi må både ha lokalt engasjement, men samtidig gå i takt. Å ha et likere tjenestetilbud over hele landet er viktig, sier han.

Selv har han alltid vært opptatt av å bygge omdømme for bedriften. Et sterkt omdømme tar vare på bedriften eller organisasjonen og gjør den proaktiv og uredd for endringer.

– En ting er å verne om bransjen, men verner du for mye og slutter å gjøre endringer, da kommer det andre og tar din plass.

Må få fortjent plass

Tore Bakke kjenner organisasjonsarbeidet i NHO-systemet godt, etter seks år i styret i NHO Elektro (tidligere Nelfo) og arbeid i lokalforeningen i Oslo. Og som en av de 20 største bedriftene i NHO, deltar han i gruppen for de største.

– Jeg tror jeg har evnen til å se helheten, og har også fått mange relasjoner i bransjen og er i god posisjon til å påvirke på rørbransjens vegne. Det viktigste er at vi må få plassen vi fortjener. Både vann, avløp, medisinske gasser og teknikk er essensielt for at et bygg skal fungere. Faget må løftes lengre frem. Alle snakker om beredskap, tenk på vann da, det er helt essensielt, sier Bakke ivrig.

– Vi må stå enda mer samlet enn vi gjør i dag for å sikre vår plass i næringskjeden, konkluderer han.

Jobber ikke gratis

Tore Bakke ser mulighetene effektive bransjer har for å kutte kostnader, sikre inntekter og verdsette fagkompetanse.

– Det er viktig at vi tar betalt for kompetansen vi har, at vi får betalt for helhetsløsningen. Vi kan ikke tenke at en prosjektleder ikke skal koste noe, jo, det gjør den. Vi må få betalt for all kompetanse. Skal vi sitte der og jobbe gratis mot de med uante ressurser, spør han retorisk med henvisning til byggherre og hovedentreprenør.

Han ser at byggenæringen i stort har mye til felles når det gjelder systemer og metodikk, men på kontrakt og business er interessene helt ulike.

– I næringen tenker vi at bare renta går ned, løser alt seg. Det er ikke riktig. Vi må få lavere byggekostnader og samtidig styrke lønnsomheten. Vi har kompetansen på utførelsen. Hvis vi bruker tid - og får mulighet til å bruke tid, på administrasjon og planlegging, da får vi mer effektiv produksjon. Jeg tror alle har lyst til å være effektive på jobb, men når en ikke har gode nok tegninger, materialet ikke er klart og en må vente, rive og bygge opp igjen, da er det ikke enkelt.

Valg i Kristiansand
På Generalforsamlingen i Kristiansand i mai takker dagens styreleder Torkild Korsnes for seg, etter åtte år i rollen som styreleder, og ny styreleder skal velges. Tore Bakke er villig til å ta på seg jobben for bransjelaget.

Hvis du ønsker å bli med på Generalforsamling og fagdag 22. – 25. mai 2025, kan du lese mer og melde deg på her.

Kilde: Rørentreprenørene Norge