- Mens våre konkurrenter snakker om PM-motorer som kommende teknologi, tar vi i Systemair i bruk denne teknologien som standardløsning for våre aggregat i disse dager, sier markedssjef Sturla Ingebrigtsen i Systemair.
- Sammenlignet med asynkron motor og frekvensomformer er besparelsen med PM-motor formidabel, da det er en forbedret EC-teknologi som tas i bruk i PM-motorer.
Bedre virkningsgrad
En av fordelene med PM-motor skal være, sammenlignet med en standard EC-motor, at motoren er formet som en standard fotmotor og tar derfor ikke plass i viftehjulet, noe som gir bedre virkningsgrad også på viftehjulet. Videre er den blitt optimalisert, slik at den har en bedre virkningsgrad en standard EC-motor. Med forbedret virkningsgrad kan man bruke en mindre motorstørrelse, fysisk størrelse, enn med en asynkron motor. Det gjør at motoren i tillegg blir mindre og lettere.
- I vår aggregatdokumentasjon presenteres nå også virkningsgrad på motorer i driftspunkt, og ikke bare påstemplet virkningsgrad. Her kan det ligge store forskjeller om ikke nyeste teknologi er tatt i bruk. Viftehjulet vi nå bruker av komposittmateriale. Dette gjør at vifteprofilen blir mer aerodynamisk, noe som gir bedre virkningsgrad og gir lavere lyd. Viftehjulet er dessuten helt avbalansert, noe som reduserer vibrasjoner, gir mindre slitasje og lyd. Det er dessuten lettere enn et stålhjul, sier Ingebrigtsen videre.
- Ny roterende varmegjenvinner er også tatt frem for å optimalisere virkningsgrad og trykkfall. Dette for å møte de nye markedskravene som gjelder.
Styringspanelene til frekvensomformerne har fått plass i luken på automatikkskapene, slik at det skal være enkelt for servicepersonalet å se driftsfrekvensen. Aggregatene leveres som standard med automatikk som er ferdig konfigurert og testet.
Ingebrigtsen forteller at skal man for eksempel lese driftsstatus på aggregatene eller endre enkelte innstillinger, kan App til Andriod telefon benyttes. Programmet kan lastes ned gratis fra Google Play. Man finner det ved å søke på Systemair i Google Play, eller ved å trykke på linken på vår hjemmeside.
Kan implementeres i dimensjoneringsprogram
En ny versjon av SystemairCad er klar for nedlastning fra selskapets hjemmesider, og kan brukes til å beregne alle ytelser. Egne plug-ins for MagiCAD og Revit er også på plass, slik at prosjektert aggregat kan implementeres direkte i konsulentens dimensjoneringsprogram, med alle tilhørende variabler på plass.
Markedssjef Sturla Ingebrigtsen i Systemair har stor tro på de nye DVCompactE aggregatene selskapet nå lanserer med PM-motorer.
Satser på ny teknologi
Systemair kommer i disse dager med mange nye forbedringer på sine aggregater. Deres nye DVCompatE aggregat vil sette en helt ny standard i markedet påpekes det fra selskapet.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover