En rekke store prosjekter står for tur til å bygges i området rundt operabygget i Bjørvika. For Deichmanske bibliotek og «Diagonale» studentboliger, kontor og forretninger er spaden allerede stukket i jorda. Snart følger Munchmuseet og bebyggelsen videre innover mot Dronning Eufemias gate.

- Utfordringen har vært å utvikle et bygg som er godt tilpasset kulturbyggene som omkranser tomten, og samtidig fungerer som et skille mellom rekreasjonsarealene med park/ bystrand på en side og busshåndtering for Munch museet og Operaen på den andre. Vi er veldig fornøyd med de 3 alternativene som arkitektkontorene Element Arkitekter AS, Pushak AS og KIMA arkitektur har levert, sier Christian Joys, administrerende direktør i HAV Eiendom.

Reguleringsplanen og Miljøoppfølgingsprogrammet er utarbeidet med den forutsetning at tilført varme og kjøleenergi er produsert på en bærekraftig måte. Det har hittil ikke lykkes å finne en leverandør som er villig til å satse på en miljøprofil som tilfredsstiller Bjørvikakravene. Dermed har hvert enkelt prosjekt selv måttet planlegge å løse sitt behov for energi, med tradisjonell egenproduksjon av kjøling.

For å ivareta Bjørvikas rolle som foregangsområde innen miljø, har HAV Eiendom valgt å ta nødvendige grep gjennom å etablere en energisentral som kan forsyne området inklusive kulturbyggene til Oslo kommune med kjøle- og varmeenergi.

- Videre fremdrift vil bli tilpasset første levering av energi. Dersom det nye Deichmanske bibliotek tar i bruk kjøling fra sentralen, vil sentralen kunne stå ferdig 3 kvartal 2016. Vi starter et forprosjekt nå, selv om reguleringsplanen ennå ikke er vedtatt. Området er en del av reguleringsforslaget for det Munchmuseet, som skal behandles av bystyret i løpet av våren. Energisentralen vil benytte sjøvann til å produsere energi, Sjøvannet hentes 1 km ut i havnebassenget for å få vann med tilstrekkelig stabil temperatur. Primært vil sentralen levere kjøling, men for å utnytte anleggets kapasitet vil det også bli levert noe varme. Det nye bygget vil i tillegg til arealer for energiproduksjon også inneholde publikumsfunksjoner for bystranden, havnepromenaden og bussholdeplassen, sier prosjektutvikler Birgitte Aas Garder.

For en energisentral midt i Bjørvika er arkitektonisk utforming en viktig suksessfaktor

HAV Eiendom skriver på sine hjemmesider at tomten med betegnelsen A10, som ligger rett sør for operaen og vis-a-vis det kommende Munchmuseet på den andre siden av Akerselva, er en ideell plassering for en energisentral i forhold til rørsløyfen i fjorden og distribusjonsnettet på land. Med prominente nabobygg har HAV Eiendom funnet det nødvendig å gjennomføre et parallelloppdrag for å finne fram til et enestående prosjekt som kan huse sentralen.

Detaljreguleringsplanen for Munchmuseet, som nå ligger som forslag på byrådets bord, gir rom for 1 000 m² bebyggelse på A10-feltet i én etasje. I programmet for bygget inngår i tillegg til en energisentral også et publikumsbygg for den kommende strandparken sør for operaen, promenaden og bussoppstillingsplassen for Munchmuseet. Bygget er plassert mellom oppstillingsplassen for busser, og et rekreasjonsområde med park og bystrand. Å bruke bygget som en buffer mellom disse funksjonene samtidig som mulighet for passasje og sikt blir opprettholdt, har vært en viktig premiss for oppgaven.

Parallelloppdraget ga tre gode forslag – og en vinner

Tre arkitektkontorer med renommé som gode på formgiving og tilpasning ble etter nøye vurdering invitert til å delta. Ved en slik anledning ønsket HAV Eiendom å trekke inn litt yngre arkitektkontorer uten lange merittlister. To av de tre kontorene er oppført på den såkalte «Wildcard-listen» (KIMA og PUSHAK) :

•Kima arkitektur
•Element arkitekter
•PUSHAK

En evalueringskomite med ekstern deltakelse ble satt ned for å gå gjennom forslagene. For å ivareta hensynet til de to dominerende nabobyggene ble representanter for henholdsvis Herreros arquitectos og Snøhetta tatt med i evalueringskomiteen.

Evalueringsrapporten anbefaler enstemmig HAV Eiendom å legge forslaget fra KIMA arkitektur til grunn for det videre arbeidet, og HAV Eiendom vil følge denne anbefalingen i det videre arbeidet.

Kilde: HAV Eiendom